Rezultati istraživanja

Mostar: Sve veći broj djece s deformitetima kralježnice

Uz povećane deformitete kralježnice ntu je i sveprisutna pretilost koja je također u porastu, a ovi podaci obično ostaju na razini statistike, dok konkretnih koraka u rješavanju ovog problema nema.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 12. 2022. u 07:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepravilno držanje i manjak aktivnosti osnovnoškolaca u Mostaru doveli su do povećanja deformiteta kralježnice kod djece ove dobi, pokazuju podaci o obavljenim sistematskim pregledima djece u ovom gradu.

Stručnjaci upozoravaju na smanjenu aktivnost djece u školi, ali i nakon nastave te preveliku upotrebu mobitela i računala, javlja BHRT.

Prisutna i pretilost

Uz povećane deformitete kralježnice ntu je i sveprisutna pretilost koja je također u porastu, a ovi podaci obično ostaju na razini statistike, dok konkretnih koraka u rješavanju ovog problema nema.

Prije dvije godine Dom zdravlja Mostar izdao je brošure o tome kako prevenirati deformitete kralježnice, ravna stopala i pretilost kod djece.

Rezultati su izostali, jer prema posljednjem objavljenom izvještaju o sistematskim pregledima 17 posto djece ima jedan od deformiteta kralježnice, 25 posto vilice,a 32 posto deformitet stopala.

Doktorica Sanja Đurasović ističe kako je jedan od glavnih krivaca sjedilački način života.

"Veći problem nama stvara internernet i provođenje vremena na telefonu jer tad djeca leže dosta vremena u jednom istom položaju, pa su ta stopala ravna, ne kreću se, pa su neaktivni, ne kreću se, pa imaju loše držanje i automatski zapostavljaju prehranu, školu, sportske aktivnosti", ističe Sanja Đurasović, specijalist obiteljske medicine u DZ Mostar.

Zabrinjavajući podaci

Aida Šehović, glavna sestra DZ "Stari grad" Mostar, ističe: "To su podaci oko kojih bi se u stvari trebali zabrinuti u jednu ruku jer to se ponavlja iz godine u godinu. Svaki naš sistematski pregled donosi nam te nove podatke koji su čak u većem postotku u odnosu na prethodni sistematski pregled koji je obavljen".

Jedan od mnogobrojnih razloga smanjene aktivnosti djece, a na što grad može utjecati je nedostatak adekvatnog prostora za tjelesni odgoj u školama, nedovoljan broj zelenih površina, nedostatak sportske dvorane i gradskog bazena, ističu iz udruženja Naša djeca.

Pohvalno je, međutim, što je uveden veći broj linija gradskog prevoza pa učenici mogu lakše dolaziti na treninge u grad.

Važnost edukacije

Mirjana Laganin, predsjednik Udruženja roditelja "Naša djeca", ističe: "Dakle, treba educirati odrasle i djecu o potrebi angažiranja stručnjaka u slučajevima kad već postoji izvjestan problem kod djece jer kad ne reagiramo problem ostaje neriješen, prerasta u veći problem i postaje problem u društvu".

Problem našeg društva je, ističe Laganin, to što se problem svake godine evidentira i mi saznamo da on postoji, ali nemamo podatak što se učinilo da se on riješi i poboljša zdravstveno stanje populacije odnosno djece.

Podsjeća i da u HNŽ još, zbog nepostojanja zakona o udžbenicima, nije riješen problem preteških školskih torbi na koji oni kao udruženje apeliraju još od svog osnivanja 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close