UN

Reakcije iz Srbije: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Dačić je rekao da i Srbi insistiraju na tome da svi odgovorni za to odgovaraju, zato što je nanesena šteta srpskom narodu u cjelini.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2024. u 10:54 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju i da to pitanje, o kojem će se raspravljati u UN, treba skinuti s dnevnog reda.

Dačić je rekao kako ta rezolucija ne doprinosi pomirenju i konsenzusu, te da ''ono što se dogodilo u Srebrenici ne može da se kvalificira kao genocid, jer se zna šta podrazumijeva definicija tog pojma''.

Srbi pored Huta

Naveo je kako se ''u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid, jer po definiciji taj pojam podrazumijeva da je netko imao plan o uništenju jednog naroda, što nije bio slučaj''.

Dačić je rekao da i Srbi insistiraju na tome da svi odgovorni za to odgovaraju, zato što je nanesena šteta srpskom narodu u cjelini.

"Ako smo donijeli opću Rezoluciju protiv genocida, čemu sada to da se donosi pojedinačna rezolucija i da se Srbi pored Huta proglase jedinim genocidnim narodom, pored svih zlotvora koji su bili na ovoj planeti. Pa čekajte, pored Nijemaca, Turaka i ostalih mi da budemo označeni kao genocidni", rekao je Dačić za televiziju Pink, prenijela je Srna.

Dačić je istakao i da to što se dogodilo u Srebrenici ''ne može da se označi kao genocid jer se desilo na teritoriji samo jedne općine u BiH''.

"Ali ako imamo nešto što se desilo na teritoriji samo jedne općine u BiH, pa dajte, kako nešto možete onda proglasiti za genocid? Kako, kada imate situaciju da to nije prisutno na cijeloj teritoriji. Čak i u presudi piše da je to samo na toj općini", dodao je Dačić.

Vlada RS bila pod pritiskom

Bivši premijer Republike Srpske i nekadašnji član PDP-a Dragan Mikerević izjavio je Srni da je njegova Vlada 2004. godine pod pritiskom međunarodne zajednice usvojila izvještaj tadašnje komisije o Srebrenici na čemu su najviše insistirali u to vrijeme visoki predstavnik Paddy Ashdown i kolektivni Zapad.

Mikerević je rekao da mu nije poznato jesu li članovi tadašnje komisije, koju je formirao Ashdown, bili pod pritiskom međunarodne zajednice i kako je došlo do tog izvještaja.

"Mi u Vladi smo tada izbjegavali krupne ocjene i praktično smo `vagali` svaku riječ", rekao je Mikerević i dodao da su bili u situaciji da prihvate ili odbiju izvještaj te su vagali o svim posljedicama.

Odakle oružje

Na pitanje kako je moguće da se bivša komisija za Srebrenicu bavila samo proučavanjem stradanja Bošnjaka u Srebrenici, ali ne i stradanja Srba u toj općini i okolini od 1992. do 1995. godine, Mikerević je rekao da je ''taj izvještaj trebao biti u funkciji kolektivnog Zapada, a ne da uđe u suštinu da je tu bilo 3.000 žrtava srpske nacionalnosti, a riječ o zaštićenoj zoni UN.

"Srebrenica je bila proglašena zaštićenom zonom, odakle oružje tu? Bilo je pokušaja članova komisije da se to istraži, ali nije moglo proći", rekao je Mikerević i dodao da je ta komisija imala sedam članova, od kojih je jedan bio stranac, jedan Bošnjak, a pet Srba.

Prema njegovim riječima, u Srebrenici se ''desio težak ratni zločin za koji su odgovarali mnogi pojedinci, ali nema dokumenata da je tamo bio organiziran zločin neke od tadašnjih institucija Republike Srpske''.

"Eksplicitno je rečeno i da Srbija nije sudjelovala u tome, a sada krivicu svaljivati na srpski narod i tražiti harmoničan pristup evropskim integracijama, to je jedna zabluda", istaknuo je Mikerević.

Srbija šalje izaslanika

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da će početkom idućeg tjedna poslati posebnog izaslanika predsjedniku Opće skupštine UN-a i zatražiti da UN, u povodu očekivanog donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici, "dobro razmotri kršenje svih procedura".

Vučić je u četvrtak navečer poslije sastanka s političkim vodstvom Republike Srpske rekao da će se Srbija svim političkim sredstvima suprotstaviti NATO zemljama "od Turske do Njemačke" u vezi najavljene rezolucije, ocijenivši da su "šanse za uspjeh male", ali da će se boriti za svaki glas u UN-u.

Prethodno je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će "donijeti odluke" protiv najavljene rezolucije.

Niječući da se genocid u Srebrenici dogodio i da je to izmišljeno kako bi se krivnja kolektivno svalila na srpski narod, Dodik je rekao da će - ako rezolucija bude usvojena - "Republika Srpska napustiti odlučivanje u Bosni i Hercegovini".

Kopirati
Drag cursor here to close