UN

Pismo iz Srebrenice: Srpski narod najstradaliji u Europi

U obraćanju ovom tijelu UN-a, iz Općine Srebrenica poručuju kako se "ovako ne može oprati savjest i izbrisati povijest''.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2024. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Općine Srebrenica uputila je pismo Općoj skupštini Ujedinjenih naroda povodom najavljenog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u kojem se ističe da je riječ o "jednostranoj i navijačkoj odluci" koja, kako ističu, ne doprinosi međunacionalnim odnosima.

Pismom se, kako prenosi N1, Opća skupština UN poziva da rezoluciju usmjeri ka  ravnomjernom pristupu žrtvama u proteklom ratu (1992 – 1995) u Srebrenici, a time i u BiH.

Brojke poginulih

Iako je, poručuju, ''srpski narod najstradaliji u Europi, posebno tijekom 20. stoljeća, u kome je donio slobodu mnogim drugim narodima na Balkanu, njegova žrtva je čest razlog za totalnu sotonizaciju''.

''Slobodarske ideje su i bile razlog za diskriminaciju od onih sila kojima se stajalo na put hegemonije. Srpski gubici u Balkanskim ratovima iznosili su preko 100.000 stanovnika, gubici u Prvom svjetskom ratu premašuju brojku od 1.300.000 stanovnika, a to je jedna trećina od ukupnog stanovništva, a čak 60 posto muške populacije. U Drugom svjetskom ratu izvršen je genocid nad srpskim stanovništvom. Samo u logoru NDH Jasenovac, na najsvirepiji način ubijeno je oko 700.000 civila, a na ostalom dijelu Jugoslavije pobijeno je oko 500.000 Srba. To je ukupno oko 1.300 000 stanovnika'', navodi se u pismu.

Dodaje se kako je u ratu od 1992. do 1995. godine poginulo oko 30.000 Srba, a u Srebrenici i okolini oko 3.500 Srba.

Povijest

''Ako se ovim brojkama dodaju gubici u Hrvatskoj tijekom NATO agresije dođe se do podatka da su Srbi u dvadesetom stoljeću imali zastrašujuće gubitke koje nije pretrpio nijedan narod u Europi. Ako promatramo područje Srebrenice, ono se od 1995. godine promatra kao područje na kome su najvažnije muslimanske odnosno bošnjačke žrtve. Ovako se ne gradi BiH koja bi, ako želi da bude država, trebala imati ravnopravan pristup svim žrtvama bošnjačkim i hrvatskim i srpskim. O ovoj temi nemoguće je naći sugovornika u drugim narodima'', stoji u pismu.

Dodaje se kako "mi koji živimo u Srebrenici najbolje znamo šta se zbivalo u tragičnom ratu u BiH".

U obraćanju ovom tijelu UN-a, poručuju kako se "ovako ne može oprati savjest i izbrisati povijest''.

''Mogu se samo pogoršati međunacionalni odnosi zbog jednostranih i navijačkih odluka'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close