Korak

Predstavljanje Nacrta rezolucije o Srebrenici u UN-u, u New Yorku Bećirović i Komšić

U New Yorku tim povodom putuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2024. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt rezolucije, kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, bit će predstavljen danas na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim narodima. U New Yorku tim povodom putuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Preživjele žrtve genocida vjeruju da bi ova rezolcija mogla biti korak ka trajnom miru.

Obitelji žrtava srebreničkog genocida se nadaju da će srpski narod imati razuma i hrabrosti da konačno raspozna istinu od nametnutih političkih manipulacija o počinjenom genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995.g. Očekivana Rezolucija u UN-u bi upravo mogla biti korak u tom pravcu.

“Ja vjerujem u ljude dobre volje, u ljude normalne, ne treba meni niko biti dobar nego samo neka bude istinit. Neka se pridržava onoga što je doneseno sudom, što je dokazano, i nek rade tako i biće u redu. Pa ne mogu da shvatim te negatore, i toliko se bore protiv Rezolucije, svaka laž je kratkih nogu, ne može ona biti vječna“, rekla je Fadila Efendić, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", Srebrenica.

Video: Predstavljanje Nacrta rezolucije o Srebrenici u UN-u, u New Yorku Bećirović i Komšić

Bez obzira na trenutno ogromno protivljenje vlasti iz Republike Srpske i političkog vrha Srbije, preživjele žrtve srebreničkog genocida kažu da ova Rezolucija može dugoročno voditi ka pomirenju naroda.

''Ona bi trebala, sa njom da se stavi tačka na tu temu. To je tako, i tu nema druge. Zločinci, svako iz svog naroda, osuđujemo zločin, idemo dalje, biraćemo pravi put, biraćemo pravdu. Međutim, šta je to u njima da se toliko grčevito bore, da to negiraju, da to nije istina? Činjenice su, svjetski sud je to osudio“, rekla je Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

''Posle Rezolucije trebale bi se okrenuti stvarnosti onoga koje se dešavalo '95., a trajni mir, i pravi mir, će biti onog trenutka kada Srbija prihvati činjenice genocida koje su izvršene '95. srpnja'', navodi Salih Mulalić, predsjednik Udruženja "Preživjeli genocida Graphics text 11. juli 1995".

Zbog rasta političkih tenzija u Bosni i Hercegovini nakon informacija da će UN raspravljati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici preživjele žrtve srebreničkog genocida pozivaju državne vlasti i međunarodnu zajednicu da pruže dodatnu sigurnost povratnicima u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close