Objavio ruski biznismen

Putinova jahta pronađena u Tuzli

"Kako je moguće da se Putinova 71-metarska jahta usidri u brodogradilištu u jednoj zemlji NATO-a?", pita se Hodorkovski.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2023. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski biznismen Mihail Hodorkovski objavio je na X-u (bivšem Twitteru) kako je njegova istraživačka platforma The Dossier Center otkrila da se jahta "Victoria" ruskog predsjednika Vladimira Putina nalazi na remontu u jednoj istanbulskoj luci. "Victoria" je prije mjesec dana napustila crnomorski grad Soči i pristala u Tuzli u Mramornom moru, nedaleko od najvećeg turskog grada, objavio je, što prenosi Index.hr.

"Kako je moguće da se Putinova 71-metarska jahta usidri u brodogradilištu u jednoj zemlji NATO-a?", pita se Hodorkovski, koji je prije 20-ak godina bio naftni tajkun i najbogatiji Rus, ali je zbog suprotstavljanja Putinu ostao bez većeg dijela bogatstva. U međuvremenu je proveo 10 godina u zatvoru, da bi potom napustio Rusiju i s obitelji se preselio u London.

Gradnja trajala 14 godina

The Dossier Center, koji se ponajprije bavi otkrivanjem kriminalnih aktivnosti osoba povezanih s Kremljem, prepoznao je Putinovu jahtu po slovu "V" na trupu. Isti ratni simbol nalazi se na mnogim ruskim vojnim vozilima koja sudjeluju u ratu u Ukrajini.

"Victoria" je izgrađena u vojnom brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku, koje također gradi nuklearne podmornice za rusku mornaricu. Gradnja jahte trajala je 14 godina, a znatno je kasnila jer je Sergej Maslov, poznanik Putinova dugogodišnjeg prijatelja Genadija Timčenka, prestao financirati gradnju. Maslov je pritvoren pod optužbama za pronevjeru, a država mu je zaplijenila kuću vrijednu 100 milijuna dolara.

Timčenko je preuzeo Maslovljeve kompanije i dobio novac od drugih ruskih oligarha za dovršenje jahte, piše Hodorkovski na Twitteru, te dodaje da je "Victoria" danas službeno u vlasništvu Timčenka. Putin ne može biti vlasnikom ovakve luksuzne imovine, jer službeno živi od predsjedničke plaće od oko 120 tisuća dolara godišnje.

No, iako se Putinovo ime nigdje ne pojavljuje u dokumentima za "Victoriju", postoji mnogo dokaza da je to doista jedno od njegovih osobnih plovila. Njegova palača vrijedna 1,4 milijarde dolara, na primjer, registrirana je na još jednog dugogodišnjeg prijatelja, Arkadija Rotenberga, piše Hodorkovski.

Tko bi drugi mogao naručiti takvu jahtu?

Malo je vjerojatno da bi itko drugi mogao naručiti jahtu od brodograditelja ruske mornarice specijaliziranog za nuklearne podmornice. Nadalje, jahta je obično usidrena u Sočiju - zajedno s ostalim Putinovim crnomorskim plovilima - te redovito posjećuje rt Idokopas u Gelendžiku, gdje se nalazi Putinova palača, često u pratnji drugih brodova za koje se zna da pripadaju Putinu.

Hodorkovski ističe da Putinovi brodovi uvijek imaju istog agenta u svakoj luci u kojoj pristaju. Na Baltiku ovu funkciju obavlja Inflot Worldwide. U Crnom moru "Victorijom" upravlja Orca Group, isti agent koji je brinuo u "Šeherezadi", još jednoj Putinovoj jahti, do njezine zapljene prošle godine.

Znakovit popis imena mornara

Popis posade Victorije sadrži imena nekoliko mornara za koje se zna da su radili na drugim brodovima povezanim s Putinom i njegovim najužim krugom suradnika. Na primjer, prvi kapetan "Victorije" sada je na čelu posade jahte "Universe" bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva.

The Dossier Center također je pronašao "Victoriju" u pozadini fotografija koje je objavila ritmička gimnastičarka Natalija Belugina, bliska prijateljica navodne Putinove partnerice Aline Kabajeve, koja se često odmara na "Victoriji" sa svojim prijateljima i obitelji.

"Ova otkrića trebala bi biti indikativna zapadnim političarima"

"Nema ničeg iznenađujućeg u tome što diktator zlorabi svoju moć kako bi se obogatio i vodio raskošan način života. Ali ova otkrića trebala bi biti indikativna za zapadne političare: mnogi su zabrinuti da bi Putin mogao pribjeći nuklearnom ratu ako se potpuno osramoti u Ukrajini", piše Hodorkovski.

"Govorim ovo već neko vrijeme i reći ću opet: Putin će upotrijebiti nuklearno oružje samo ako postoji izravna prijetnja njemu osobno. Previše voli sebe da bi riskirao globalno uništenje dok ulozi nisu dovoljno visoki", napisao je.

"S druge strane, da bi se spriječila uporaba taktičkog nuklearnog oružja, treba ga što prije silom poraziti na bojnom polju. Tek tada će mirovni pregovori biti održiva opcija", zaključuje Hodorkovski na X-u.

Kopirati
Drag cursor here to close