Najava

Dodik opet ide kod Putina

Ruski veleposlanik kaže kako je jedna od važnih stvari jeste izgradnja ruskog hrama u Banja Luci i otvaranje konzulata Rusije u Republici Srpskoj.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2023. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U sljedećem razdoblju bit će još jedan sastanak Putina i Dodika, o čemu ćemo javnost na vrijeme informirati. Svaki put to su razgovori prijatelja i čelnika koji se odgovorno ponašaju", rekao je ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov Srni.

Naveo je kako su sastanci predsjednika Rusije i Republike Srpske Vladimira Putina i Milorada Dodika ''dobar orijentir za nastavak uspješne suradnje''.

Sastanak u svibnju

Istaknuo je kako bi trebalo biti potpisano još sporazuma na osnovu kojih će biti građeni odnosi Rusije i Republike Srpske.

"U principu nije riječ o političkim odnosima, nego o ekonomskim, humanitarnim i ostalim koji su važni za Rusiju i Republiku Srpsku", naveo je Kalabuhov.

Prema njegovim riječima, jedna od važnih stvari jeste izgradnja ruskog hrama u Banja Luci i otvaranje konzulata Rusije u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, Dodik i Putin sastali su se u svibnju u Moskvi a prema izvješćima s tog sastanka čelnik RS-a je rekao da je RS izložena mnogim pritiscima Zapada zbog svoje podrške Rusiji.

''Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendiranja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara'', rekao je Dodik na sastanku s Putinom.

Plin

Prema priopćenju Kremlja, Putin je rekao Dodiku ''da je zahvalan na prijateljskom stavu prema Rusiji, te za neutralan stav RS prema pitanju Ukrajine''.

''Samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke. Ali u svakom slučaju, mi smo vam zahvalni na vašoj suzdržanosti'', rekao je Putin.

Naveo je još kako treba zadržati rast trgovinske razmjene, te da zna kako postoji zanimanje u RS za rad s ruskim kompanijama u raznim oblastima.

Dodik je za RTRS nakon sastanka rekao da je od Putina dobio potvrdu da cijena ruskog plina za RS ostaje ista do prosinca ove godine, uz "neka mala povećanja" koja se odnose na tranzit, a ne na samu cijenu plina.

Kopirati
Drag cursor here to close