Pismo

Ruski liječnici pozivaju Putina da oslobodi bolesnu antiratnu aktivisticu

Skočilenko ima nekoliko ozbiljnih kroničnih bolesti koje zahtijevaju liječenje i posebnu prehranu, navodi se u pismu koje je do nedjelje ujutro potpisalo 247 liječnika.
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2023. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 200 ruskih liječnika napisalo je otvoreno pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pozivajući na oslobađanje antiratne aktivistice i umjetnice Aleksandre Skočilenko, koja je osuđena na sedam godina zatvora, prenosi Hina.

Skočilenko ima nekoliko ozbiljnih kroničnih bolesti koje zahtijevaju liječenje i posebnu prehranu, navodi se u pismu koje je do nedjelje ujutro potpisalo 247 liječnika.

Držanje u zarobljeničkom logoru moglo bi dodatno pogoršati njezinu zdravstvenu situaciju, stoji u pismu.
Aktivistica je osuđena na zatvorsku kaznu jer je odbacila ruski rat protiv Ukrajine, a u pismu upozoravaju da imajući miroljubiv stav nije prekršila zakon.

Skočilenko je prošle godine u jednoj trgovini zamijenila cijene pet artikala antiratnim sloganima, zbog čega ju je sud u St. Petersburgu osudio na sedam godina zatvora. Aktivistica je optužena za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci te je u pritvoru od travnja prošle godine.

Liječnici su kritizirali nepravednost kazne koja nije utemeljena na zločinu i podsjetili na "masovno prijevremeno puštanje" ubojica i silovatelja. Naime, Putin je pomilovao mnogo teških kriminalaca kao nagradu za njihovu borbu u ratu protiv Ukrajine.

Slučaj Skočilenko izazvao je bijes u inozemstvu jer je držana u pritvoru iako je ozbiljno bolesna, a skupine za ljudska prava Amnesty International i Memorial klasificirale su je kao političku zatvorenicu.

Njezin partner također je više puta javno obznanjivao njezinu situaciju i politički progon.

Kopirati
Drag cursor here to close