Pobuna Wagner grupe

Putin: Obećanje će biti ispunjeno

Putin je poručio članovima Wagner grupe da će svoje obećanje koje im je dao biti ispunjeno.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2023. u 08:08 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak uvečer kazao je da su sve njegove odluke tijekom vikenda, kada je izbila pobuna Wagner grupe, bile u pravcu izbjegavanja krvoprolića.

Poručio je članovima Wagner grupe da će svoje obećanje koje im je dao biti ispunjeno.

"Danas imate priliku da nastavite služiti Rusiji tako što ćete sklopiti ugovor sa Ministarstvom obrane ili drugim agencijama za provođenje zakona, ili se vratiti svojoj obitelji i bližnjima. Tko želi može otići u Bjelorusiju. Obećanje koje sam dao bit će ispunjeno. Ponavljam, izbor je na vama, ali siguran sam da će to biti izbor ruskih vojnika koji su shvatili svoju tragičnu grešku", istaknuo je Putin.

Izbjegavanje krvoprolića

Ruski lider je rekao da su "ogromna većina" boraca i zapovjednika Wagner grupe također "ruske patriote, odane svom narodu i državi", dodajući da su to dokazali svojom hrabrošću na bojnom polju.

''Pokušali su biti upotrijebljeni u mraku protiv njihove braće po oružju, s kojima su se zajedno borili za dobrobit zemlje i njene budućnosti'', naglasio je Putin.

Istaknuo je da su od samog početka vikenda po njegovim direktnim uputstvima poduzeti koraci "da se izbjegne veliko krvoproliće".

''Za to je bilo potrebno određeno vrijeme, uključujući i to da se onima koji su pogriješili da prilika da ponovo razmisle, da shvate da su njihovi postupci oštro odbačeni od strane društva i kakve tragične, destruktivne posljedice po Rusiju, našu državu, ima avantura u koju su ih odvukli", naveo je Putin.

Zahvalio se i onim borcima i zapovjednicima Wagner grupe koji su "donijeli jedinu ispravnu odluku i nisu išli u bratoubilačko krvoproliće, nego su stali na posljednjoj liniji".

Marš pravde

U subotu je paravojna grupa Wagner optužila Ministarstvo obrane Rusije za napad na njene borce.

Potom je osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin proglasio "Marš pravde" i sa svojim snagama prešao ukrajinsku granicu i ušao u ruski grad Rostov na Donu, gdje su zauzeli ključne vojne objekte.

Prigožin je poručio da će njegovi borci krenuti ka Moskvi, što je navelo Kremlj da pooštri sigurnost u različitim regijama Rusije.

Kasnije je kazao da su njegovi borci odlučili da se vrate kako bi izbjegli krvoproliće kada su bili na 200 kilometara od Moskve, dok je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je razgovarao sa šefom Wagnera uz Putinov pristanak, a Prigožin je prihvatio dogovor o deeskalaciji.

U skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka kojim je kriza smirena kasno u subotu, Kremlj je saopštio da će kazneni postupak protiv Prigožina biti obustavljen i da će se on preseliti u Bjelorusiju. Međutim, neki su ruski mediji objavili da postupak protiv Prigožina ipak nije obustavljen te da se istraga nastavlja.

Kopirati
Drag cursor here to close