Poruka

Wagner zaustavlja pohod na Moskvu?

Dodaju da je Prigožin prihvatio prijedlog šefa Bjelorusije da zaustavi napredovanje Wagnerove skupine u Rusiji te da se poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2023. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u dogovoru s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom razgovarao je sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom, piše ruska RIA Novosti pozivajući se na bjelorusku press službu.

Dodaju da je Prigožin prihvatio prijedlog šefa Bjelorusije da zaustavi napredovanje Wagnerove skupine u Rusiji te da se poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti.

Pročitajte još

Na Twitteru se pojavila informacija da je Prigožin sve demantirao, ali onda je na Telegramu osvanula njegova audioporuka u kojoj je rekao da se njegovi borci vraćaju u bazu kako ne bi došlo do krvoprolića.

“Za svo ovo vrijeme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca.

Sada je došao trenutak kada bi moglo doći do toga da se prolije krv. Stoga, prihvaćajući svu odgovornost za to što će se ruska krv proliti na jednoj od strana, okrećemo naše trupe i vraćamo se u suprotnom smjeru, u terenske logore, prema planu", rekao je Prigožin.

Što je rekla Bjelorusija?

Lukašenkova press služba, kako tvrde ruski novinari, tvrde da postoji nacrt rješenja situacije koji je prihvatljiv objema stranama te da Wagnerovi borci dobivaju sigurnosna jamstva. Nije navedeno koja, ali ranije se pisalo da im Putin nudi amnestiju, prenosi Index.

"Jutros je ruski predsjednik Vladimir Putin izvijestio bjeloruskog kolegu o situaciji na jugu Rusije s privatnom vojnom tvrtkom Wagner. Šefovi država dogovorili su zajedničke akcije.

Nakon dogovora, predsjednik Bjelorusije, nakon što se dodatno raspitao o situaciji putem vlastitih kanala, u koordinaciji s predsjednikom Rusije, održao je razgovore s čelnikom Wagnera Prigožinom.

Razgovori su trajali cijeli dan.

Kao rezultat toga, postigli su dogovor o nedopustivosti krvoprolića na teritoriju Rusije.

Jevgenij Prigožin prihvatio je ponudu predsjednika Aleksandra Lukašenka da se zaustavi kretanje Wagnerovih naoružanih ljudi u Rusiji i da se poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti.

U ovom trenutku na pomolu je rješenje situacije, uz sigurnosna jamstva za borce Wagnera", izvijestili su iz ureda bjeloruskog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close