Naoružan Cirkonom

Putin u Atlanski ocean poslao fregatu naoružanu hipersoničnim projektilima

"Ovaj put brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sustavom - Cirkonom - za koji ne postoji ekvivalent", rekao je Putin.
Vijesti / Svijet | 04. 01. 2023. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je u srijedu u Atlantski ocean fregatu naoružanu hipersoničnim krstarećim projektilima Cirkon. Zajedno s ministrom obrane Sergejem Šojguom i Igorom Krokmalom, zapovjednikom fregate pod nazivom Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov, Putin je na videokonferenciji rekao da je brod naoružan hipersoničnim oružjem Cirkonom, prenosi Index.hr.

"Ovaj put brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sustavom - Cirkonom - za koji ne postoji ekvivalent", rekao je Putin. "Ovo je hipersonični morski sustav", dodao je. Šojgu je rekao da će Gorškov ploviti do Atlantskog i Indijskog oceana te do Sredozemnog mora.

"Ovaj brod, naoružan Cirkonima, sposoban je izvesti precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i kopnu", rekao je Šojgu. Rakete lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka i imaju domet od preko 1000 kilometara, dodao je.

Video: Testiranje rakete Cirkon

Rusija, Kina i Sjedinjene Države u utrci su u hipersoničnom naoružanju. Zbog svoje brzine, pet puta veće od brzine zvuka, i sposobnosti manevriranja, takvo oružje smatra se načinom da se stekne prednost nad svakim protivnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close