Usvojena rezolucija

Europski parlament: Putin je kriv za smrt Navaljnog

Prema priopćenju Europskog parlamenta, ruski predsjednik Putin snosi "kriminalnu i političku odgovornost" za Navaljnog, pozivajući ga na odgovornost.
Vijesti / Politika | 29. 02. 2024. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament je donio rezoluciju koja osuđuje smrt ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji, optužujući rusku vladu i Vladimira Putina za odgovornost.

Prema priopćenju Europskog parlamenta, ruski predsjednik Putin snosi "kriminalnu i političku odgovornost" za Navaljnog, pozivajući ga na odgovornost.

Rezolucija, podržana od strane 509 zastupnika, poziva na uvođenje sankcija, ne samo protiv onih koji su bili umiješani u smrt Navaljnog, već i protiv svih koji su sudjelovali u njegovom suđenju i osudi, te su bili odgovorni za uvjete njegovog zatvaranja.

Predlaže se da se sankcije koordiniraju sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su već objavile svoj popis mjera.

Navaljni, poznat po svojoj žestokoj kritici Putina, preminuo je u zatvoru 16. veljače u nejasnim okolnostima, no lideri Europske unije optužuju ruskog predsjednika za njegovu smrt.

"Ruska vlada i Vladimir Putin osobno snose kriminalnu i političku odgovornost za smrt svog najistaknutijeg protivnika Alekseja Navaljnog", navodi se u rezoluciji parlamenta, koja je usvojena s 506 glasova od 705 zastupnika.

Zastupnici pozivaju na "nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu" o okolnostima smrti Navaljnog.

Parlament također traži od 27 država članica EU da pruže jaču podršku ruskim političkim zatvorenicima i nastave podržavati demokratsku opoziciju u Rusiji.

Važno je napomenuti da rezolucije Europskog parlamenta nemaju pravnu snagu te su preporučujuće prirode, ali se široko koriste u EU za promicanje i širenje određenih političkih stajališta.

Kopirati
Drag cursor here to close