Obavještajne informacije

Zapadni dužnosnici: Putin mogao formalno objaviti rat Ukrajini 9. svibnja

SAD imaju "veoma vjerodostojne" obavještajne informacije da će Rusija pokušati anektirati Luhansk i Donjeck "negdje sredinom svibnja".
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2022. u 10:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi službeno objaviti rat Ukrajini već 9. svibnja, što bi omogućilo potpunu mobilizaciju u Rusiji, navodi CNN, pozivajući se na zapadne dužnosnike, prenosi Ukrinform.

Putin bi iskoristio simbolički značaj i propagandnu vrijednost "Dana pobjede" 9. svibnja kako bi najavio vojno postignuće u Ukrajini, veliku eskalaciju neprijateljstava - ili oboje.

Zvaničnici su sada počeli da vjeruju u jedan mogući scenario, a to je da Putin slzžbeno objavi rat Ukrajini 9. svibnja.

Britanski ministar odbrane Ben rekao je prošle sedmice da će Putin "vjerovatno ovog prvog maja izjaviti da smo 'sada u ratu sa nacistima i moramo masovno mobilizirati ruski narod'".

Druge opcije za 9. svibanj uključuju aneksiju otcijepljenih teritorija Luganska i Donjecka u istočnoj Ukrajini, vršenje velikog pritiska na Odesu na jugu ili proglašenje pune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljom.

SAD imaju "veoma vjerodostojne" obavještajne informacije da će Rusija pokušati anektirati Luhansk i Donjeck "negdje sredinom svibnja", rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik pri OSCE-u Michael Carpenter.

Postoje i naznake da bi Rusija mogla proglasiti i pripojiti "narodnu republiku" u gradu Hersonu na jugoistoku zemlje.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da postoji "dobar razlog da vjerujemo da će Rusi učiniti sve što mogu da iskoriste 9. svibanj u propagandne svrhe."

''Vidjeli smo kako Rusi zaista udvostručuju svoje propagandne napore, vjerovatno, gotovo sigurno, kao sredstvo da odvrate pažnju od svojih taktičkih i strateških neuspjeha na bojnom polju u Ukrajini'' - rekao je Price na konferenciji za medije u State Departmentu.

Kopirati
Drag cursor here to close