Susret

Putin i Xi ponovno skupa

Ruski dužnosnici najavili su da će sastanak biti iskorišten za detaljnu raspravu o ratu u Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2022. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi se sastati u četvrtak, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, na marginama summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Samarkandu u Uzbekistanu.

Ruski dužnosnici najavili su da će sastanak biti iskorišten za detaljnu raspravu o ratu u Ukrajini, prenosi Hina. 

Kina je izrazila podršku Putinu u sukobu, a krivnju pripisala SAD-u i NATO-u. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i indijski premijer Narendra Modi bit će tom događaju, prvom sastanku čelnika SCO-a licem u lice od 2019. Očekuje se nekoliko bilateralnih susreta te ulazak Irana u euroazijski politički, trgovinski i sigurnosni blok.

Članice organizacije su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Iran je dosad imao status promatrača poput Bjelorusije i Mongolije. Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO-a.

Uzbekistanska vlada odvojeno je priopćila da je Putin na putu za Samarkand i da će se sastati s iranskim, kirgistanskim, pakistanskim, turkmenistanskim i uzbekistanskim čelnicima. U petak bi se ruski predsjednik trebao sastati s čelnicima Azerbajdžana, Indije i Turske, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close