Rat u Ukrajini

Ukrajina: Rusi bježe na Krim; Rusija: Izveli smo velike napade na Ukrajince

''Munjevita ukrajinska ofenziva nije im ostavila puno izbora".
Vijesti / Svijet | 14. 09. 2022. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska vojska danas je objavila kako vidi znakove pregrupiranja ruskih snaga iz dijelova južnog bojišta na Krim, ukrajinski poluotok kojeg je Rusija anektirala 2014.

"To nije baš naše područje odgovornosti, ali je blizu, pa stoga pažljivo promatram što se događa. Vidimo i razumijemo pokušaje okupatora da pobjegnu na Krim i regrupiraju se tamo. To nam olakšava posao: Puno vojne opreme na jednom mjestu za nas znači veliku metu", rekla je danas Natalija Humeniuk, glasnogovornica južnog operativnog zapovjedništva.

Treba podsjetiti da je ranije ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, Ivan Fedorov, jučer rekao da "su kolone vojne opreme snimljene na kontrolnim točkama u Čongaru (prijelaz iz Hersona u Krim)".

"To je očekivano. Munjevita ukrajinska ofenziva nije im ostavila puno izbora", rekao je Fedorov, dodajući da ruski vojnici provaljuju i garaže i kradu civilne automobile kako bi prenijeli ukradenu robu iz regije Zaporižja na Krim.

Ruska vojska: Izveli smo velike napade na Ukrajince u gradovima koje smo napustili

Ruska vojska objavila je danas da je tukla ukrajinske snage u zonama regije Harkiv, koju su ruski vojnici napustili pred strelovitom ukrajinskom kontraofenzivom.

Ukrajina je objavila da je pod svoj nadzor vratila nekoliko tisuća četvornih kilometara na istoku i jugu koje su okupirali Rusi od početka agresije 24. veljače.

"Izvedeni su veliki napadi"

"Veliki napadi izvedeni su u regijama Dvortična, Balaklija i Kupjansk na ljudstvo i opremu 14. i 93. motorizirane brigade ukrajinskih vojnih snaga", objavilo je rusko ministarstvo, kako prenosi agencija AFP.

Ukrajina je munjevitom kontraofenzivom u dva tjedna osvojila gotovo cijelu pokrajinu Harkiv, koja graniči s Rusijom, među njima gradove Balakliju, Kupjansk te Izjum.

Balaklija i Izjum - dva ključna grada

Balaklija i Izjum su bili logistički centri ključni za opskrbu ruskih snaga koje su se povukle prema Donjecku, jednoj od dviju proruskih separatističkih regija. Ukrajina istodobno vodi kontraofenzivu na jugu zemlje u okupiranoj regiji Herson i navodi da i ondje napreduje, ali manje nego na sjeveroistoku.

Posljednjih tjedana ukrajinska vojska bombardirala je strateške mostove kako bi spriječila opskrbu ruskih snaga. U ponedjeljak je rekla da je vratila 500 km četvornih koje su ranije okupirali Rusi.

Danas je ruska nacionalna garda, raspoređena u okupiranim zonama Hersona i Zaporižje, rekla ruskim agencijama da je "uhitila više od 130 osoba" koje su radile za specijalne službe i ukrajinsku vojsku, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close