Vježba

Rusija i Kina patroliraju Pacifikom

U priopćenju ruskog ministarstva na Telegramu navodi se kako posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju topništvo i helikoptere.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2022. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska i kineska mornarica provode zajedničke patrole u Tihom oceanu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, čime se produbljuju vojne i diplomatske veze između Moskve i Pekinga dok se njihovi odnosi sa zapadnim zemljama pogoršavaju.

U priopćenju ruskog ministarstva na Telegramu navodi se kako posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju topništvo i helikoptere. ''Zadatak spomenutih patrola jest ojačati pomorsku suradnju između Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala te zaštita pomorskih gospodarskih objekata dviju država'', dodaje se u priopćenju.

Kineski predsjednik X Jinping danas će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Uzbekistanu kako bi razgovarali o stanju u Ukrajini i na Tajvanu. Bit će to prvi inozemni sastanak kineskog čelnika u zadnje dvije godine.

Osnaživanje partnerstva ''bez ograničenja'' između rastuće supersile Kine i zemlje bogate prirodnim resursima Rusija predstavlja geopolitički razvoj događaja na koji zapadne sile ne gledaju s odobravanjem.

Ruski i kineski ratni brodovi svoje prve zajedničke patrole izvele su u listopadu prošle godine, u zapadnom dijelu Tihog oceana, što nije prošlo nezapaženo od strane Japana koji je njihove manevre nazvao "neuobičajenim", prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close