Tajnik NATO-a

Prve reakcije na kineski mirovni plan: Kina nema puno kredibilnosti

"Pozorno motrimo što Kina radi i vidimo indicije da bi mogli razmatrati slanje smrtonosne pomoći Rusiji. To bi bila jako teška greška", rekao je Stoltenberg.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2023. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stigla je prva reakcija NATO-a na mirovni plan za Ukrajinu kojeg je danas objavila Kina. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tako je danas poručio da kineski plan za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine "nema puno kredibilnosti".

Stoltenberga su, naime, danas prilikom posjeta Estoniji novinari pitali što misli o kineskom mirovnom planu, odnosno dokumentu od 12 točaka objavljenom na webu kineskog ministarstva vanjskih poslova. U dokumentu se poziva na obnovu pregovora Rusije i Ukrajine, dok Peking u isto vrijeme poziva međunarodnu zajednicu da "stvori uvjete" za te pregovore, piše Index.hr.

"Kina nema puno kredibilnosti jer još uvijek nije osudila ilegalnu invaziju Ukrajine. Samo par dana prije invazije kineski predsjednik Xi i ruski predsjednik Putin potpisali su sporazum o 'suradnji bez ograničenja'", rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a dodao je kako je "vojna podrška Ukrajini danas put prema mirovnom dogovoru sutra", čime je odgovorio na kinesku kritiku zapadnog slanja oružja Ukrajini. U isto vrijeme je upozorio Kinu da ne šalje oružje Rusiji, kazavši kako bi taj potez bio otvorenoj podršci ruskom ilegalnom ratu te kršenje UN-ove Povelje.

"Pozorno motrimo što Kina radi i vidimo indicije da bi mogli razmatrati slanje smrtonosne pomoći Rusiji. To bi bila jako teška greška", rekao je Stoltenberg.

Na kineski mirovni prijedlog reagirala je i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komsije: "Moramo taj prijedlog promatrati u specifičnom svjetlu, odnosno u svjetlu činjenice da je Kina zauzela stranu kad je, primjerice potpisala sporazum o neograničenoj suradnji s Rusijom neposredno prije invazije na Ukrajinu. No, razmotrit ćemo prijedlog Kine", rekla je Von der Leyen.

Kopirati
Drag cursor here to close