Dokument sadrži 12 točaka

Kineski mirovni plan za Ukrajinu

Poziva svijet da "napusti mentalitet Hladnog rata" okončavanjem "svih unlateralnih sankcija koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a".
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2023. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je pozvala na obnovu mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se rat okončao. Na stranicama ministarstva vanjskih poslova objavili su dokument koji sadrži 12 točaka. U prvoj točki poziva sve uključene strane da poštuju suverenitet svih nacija.

Poziva svijet da "napusti mentalitet Hladnog rata" okončavanjem "svih unlateralnih sankcija koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a". Podsjetimo, niz zemalja uveo je sankcije Rusiji, državi koja je započela rat u Ukrajini.

Kina poziva na prekid neprijateljstava putem dijaloga i pregovora, dodajući kako Peking planira "odigrati konstruktivnu ulogu". Kina traži i rješavanja humanitarne krize nastale zbog rata, zaštitu civila i ratnih zarobljenika te sigurnost nuklearnih elektrana.

Pod točkom "smanjenje strateških rizika" u kineskom dokumentu se navodi kako se "nuklearno oružje ne smije koristiti" te se protivi svakoj prijetnji korištenjem nuklearnog oružja. Pozivaju i na omogućavanje izvoza žitarica te održavanje industrijskih i opskrbnih lanaca sigurnima. Posljednja točka odnosi se na "promociju post-konfliktne obnove".

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin se u Moskvi u srijedu susreo sa šefom kineske diplomacije Wangom Yijem. Putin je tom prilikom rekao kako je "suradnja s Pekingom bitna kako bi se stabilizirao međunarodni poredak". Iako se Kina predstavlja kao neutralna strana u sukobu, taj posjet čini tu tezu neuvjerljivom.

Ukrajinska diplomatkinja u Pekingu, Žana Leščinska, navodi kako kineski dokument pokazuje kako "Kina želi biti uključena u globalne napore za zaustavljanje rata u Ukrajini". No, dodaje kako bi "Kina trebala razgovarati s obje zemlje, a razgovora s Ukrajinom još uvijek nema".

Kopirati
Drag cursor here to close