Rat još uvijek traje

Godina dana rata, godina dana užasa i mraka: Ukrajina godinu dana pruža otpor ruskoj agresiji

Bio je to jedan od onih "velikih" dana, dana za koji svi znamo gdje smo bili i što smo radili tog jutra dok su svjetski mediji objavljivali vijest da je ruska vojska napala ukrajinske granice.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2023. u 07:42 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 24.2.2022. godine, počela je ruska agresija na Ukrajinu.

Foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia / Rat u Ukrajini

Dan kada je počeo rat 

Bio je to jedan od onih "velikih" dana, dana za koji svi znamo gdje smo bili i što smo radili tog jutra dok su svjetski mediji objavljivali vijest da je ruska vojska napala ukrajinske igranice.

Brojne naše sugrađane snimke i fotograije koje su, iz minute u minutu, pristazale iz Ukrajine podsjetile su na ratne strahote i užase koje su preživjeli tijekom rata devedesetih u BiH.

Foto: Aris Messinis/AFP/Getty Images. / Ilustracija

"Počela je invazija na Ukrajinu" 

Bljesak.info je tog dana među prvima u BiH i regiji objavio vijest da je "počela invazija na Ukrajinu", kao i da je Vladimir Putin, ruski predsjednik, najavio "demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine". 

Podsjetimo, samo četiri dana prije agresije, objavili smo i intervju s Andriyem Ljubkom, istaknutim ukrajinskim piscem, prevoditeljem i esejistom, koji je za Bljesak.info 28. 1. 2022. godine rekao da se "ne može ratovati s Rusjom, ali nije moguće ne braniti se". 

Upravo tim rječima mogao bi se, možda,  ponajbolje opisati otpor koji ukrajinski vojnici ali i narod pružaju već godinu ruskoj agresiji i invaziji. 

Ruska agresija na Ukrajinu je, nakon rata devedesetih koji se vodio u zemljama bivše Jugoslavije, prvi rat u Europi u novom mileniju, a brojni  znanstvenici i povjesničari tvrde kako je on zapravo "uvod u treći svjetski rat". 

Samo dva dana nakon početka agresije, 26.2. 2022., za Bljesak.info se iz Lavova javila sveučilišna profesorica i prevoditeljica Alla Tatarenko koja je tada rekla kako "Ukrajina ne traži oružje za ofenzivu jer joj ofenziva ne treba".