Rat još uvijek traje

Godina dana rata, godina dana užasa i mraka: Ukrajina godinu dana pruža otpor ruskoj agresiji

Bio je to jedan od onih "velikih" dana, dana za koji svi znamo gdje smo bili i što smo radili tog jutra dok su svjetski mediji objavljivali vijest da je ruska vojska napala ukrajinske granice.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2023. u 07:42 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 24.2.2022. godine, počela je ruska agresija na Ukrajinu.

Foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia / Rat u Ukrajini

Dan kada je počeo rat 

Bio je to jedan od onih "velikih" dana, dana za koji svi znamo gdje smo bili i što smo radili tog jutra dok su svjetski mediji objavljivali vijest da je ruska vojska napala ukrajinske igranice.

Brojne naše sugrađane snimke i fotograije koje su, iz minute u minutu, pristazale iz Ukrajine podsjetile su na ratne strahote i užase koje su preživjeli tijekom rata devedesetih u BiH.

Foto: Aris Messinis/AFP/Getty Images. / Ilustracija

"Počela je invazija na Ukrajinu" 

Bljesak.info je tog dana među prvima u BiH i regiji objavio vijest da je "počela invazija na Ukrajinu", kao i da je Vladimir Putin, ruski predsjednik, najavio "demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine". 

Podsjetimo, samo četiri dana prije agresije, objavili smo i intervju s Andriyem Ljubkom, istaknutim ukrajinskim piscem, prevoditeljem i esejistom, koji je za Bljesak.info 28. 1. 2022. godine rekao da se "ne može ratovati s Rusjom, ali nije moguće ne braniti se". 

Upravo tim rječima mogao bi se, možda,  ponajbolje opisati otpor koji ukrajinski vojnici ali i narod pružaju već godinu ruskoj agresiji i invaziji. 

Ruska agresija na Ukrajinu je, nakon rata devedesetih koji se vodio u zemljama bivše Jugoslavije, prvi rat u Europi u novom mileniju, a brojni  znanstvenici i povjesničari tvrde kako je on zapravo "uvod u treći svjetski rat". 

Samo dva dana nakon početka agresije, 26.2. 2022., za Bljesak.info se iz Lavova javila sveučilišna profesorica i prevoditeljica Alla Tatarenko koja je tada rekla kako "Ukrajina ne traži oružje za ofenzivu jer joj ofenziva ne treba". 

"Nikog nismo napali, ali moramo se braniti" 

"Tražimo oružje da bismo se obranili jer smo napadnuti. Ukrajina nikog nije napala, ali mora imati sredstva štiti sebe i braniti vlastiti narod“, izjavila je tada Tatarenko. 

Godinu je dana rata, mraka i užasa. Godinu dana kako iz dana u dan iz Ukrajine pristižu fotografije masovnih zločina, devastiranih, uništenih i porušenih cijelih gradova i naselja, na stotine tisuća izbjeglica pokušavaju vratiti svoje živote nazad u brojnim europskim zemljama, a svijet odnosno onaj dio svijeta koji odlučuje - malo toga poduzima da bi rat prestao. 

Kopirati
Drag cursor here to close