Na ulicama

Prosvjed u Madridu - Španjolci pozivaju na zaustavljanje genocida u Palestini

Dok izraelski rat u Pojasu Gaze traje već sedmi mjesec, Madrid želi priznati Palestinu kao državu do srpnja i potiče druge europske zemlje da slijede njegove korake.
Vijesti / Svijet | 21. 04. 2024. u 14:48 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više stotina ljudi na ulicama Madrida organiziralo je u nedjelju prosvjednu šetnju protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

Okupljeni su nosili transparente podrške Palestini i pozvali na "zaustavljanje genocida u Palestini".

Dok izraelski rat u Pojasu Gaze traje već sedmi mjesec, Madrid želi priznati Palestinu kao državu do srpnja i potiče druge europske zemlje da slijede njegove korake.

Španjolski premijer Pedro Sanchez vidi priznanje kao način za postizanje dvodržavnog rješenja i kao mogući ključ za okončanje rata koji je počeo u listopadu prošle godine.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. listopada u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. listopada 2023. godine porastao je na 34.097, dok je 76.980 ozlijeđenih.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u siječnju Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Kopirati
Drag cursor here to close