Ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov: Zapad pokušava skrenuti pažnju sa Gaze optužbama o iranskim nuklearnim ambicijama

''Iran je zemlja koja ima najviše inspekcija iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja'', naglasio je Lavrov.
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2024. u 16:16 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Zapad pokušava odvratiti pozornost od situacije u Pojasu Gaze optužbama o iranskim nuklearnim ambicijama.

''Želja i cilj je, čini mi se, skrenuti pažnju svjetske zajednice s onoga što se događa u Pojasu Gaze, gdje se odvija humanitarna katastrofa, a mnogi specijalni izvjestitelji Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija već govore o genocidu'', rekao je Lavrov u intervjuu za tri ruske radio stanice.

Pročitajte još

Šef ruske diplomacije je naglasio da Zapad ustrajava u optuživanju Teherana, uprkos potvrdi Međunarodne agencije za atomsku energiju da Iran ne posjeduje nuklearno oružje.

''Iran je zemlja koja ima najviše inspekcija iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja'', naglasio je Lavrov.

Ruski ministar smatra da se u rješenju palestinskog pitanja krije ključ prevazilaženja tenzija između Irana i Izraela, kao i cjelokupne situacije na Bliskom istoku, u smislu terorizma i ekstremizma.

''Situacija je jako loša, želimo prestanak nasilja, rješenje humanitarnih problema i, ipak, prije svega, Arapi treba da preuzmu inicijativu, uz podršku svih razumnih snaga, da uzmu u svoje ruke pitanje stvaranja palestinske države'', poručio je Lavrov.

Također kazao je da su ruske vlasti prenijele Tel Avivu nespremnost Teherana da dodatno pogorša situaciju.

''Bilo je telefonskih kontakata između rukovodstva Rusije i Irana, naših predstavnika i Izraelaca. U ovim razgovorima smo vrlo jasno stavili do znanja i prenijeli Izraelcima da Iran ne želi eskalaciju'', rekao je Lavrov.

Kopirati
Drag cursor here to close