Zloupotreba položaja

Proširena istraga protiv Josipe Rimac: Za pogodovanje dobivala 40.000 kuna mjesečno

Radi se naime, o akterima dobro poznate afere "Vjetroelektrane" - Milenku Bašiću i predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakopčiću.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2022. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USKOK je danas donio rješenje o proširenju istrage protiv Josipe Rimac te još dvoje osumnjičenih, ne navodeći njihov identitet.

Radi se naime, o akterima dobro poznate afere "Vjetroelektrane" - Milenku Bašiću i predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakopčiću, piše Hina.

USKOK je nakon donošenja rješenja o provođenju istrage od 30. svibnja 2020. te rješenja o proširenju istrage od 26. kolovoza 2020. i 22. travnja 2021., sada donio rješenje o proširenju istrage protiv njih troje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je Rimac, u razdoblju od veljače 2017. do 29. svibnja 2020., u Zagrebu i Kninu, u sklopu prethodno postignutog dogovora s Bašićem, te uz dogovorenu novčanu nagradu od najmanje 40.000 kuna koju joj je na mjesečnoj bazi isplaćivao, a u cilju pribavljanja nepripadne koristi jednom trgovačkom društvu (dalje TD), poduzimala niz radnji radi pogodovanja tom TD-u koristeći pritom svoj društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

Tako je, kako bi omogućila TD-u da nastavi s radovima na izgradnji vjetroelektrane unatoč neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, te unatoč tome što je od strane Hrvatskih šuma TD već bilo upozoreno da prekine s pripremnim radovima koje je započelo prije sklapanja Ugovora o osnivanju prava služnosti, predsjednika Uprave društva Hrvatske šume zatražila da s navedenim društvom sklopi Ugovor o izgradnji i korištenju šumske ceste neovisno o ispunjavanju uvjeta, na što je isti pristao.

Nakon što je Podružnica Split Hrvatskih šuma izradila nacrt ugovora, Jakupčić je zatražio njegovu izmjenu na način da se protivno Zakonu o šumama na navedeni ugovor neosnovano primjeni članak Pravilnika o korištenju šumske infrastrukture i TD-u tako prizna status investitora šumske infrastrukture te ga se oslobodi plaćanja naknade za korištenje šumske ceste u iznosu od 20.000,00 kuna godišnje po svakom vjetrogeneratoru, bez PDV-a, iako je znao da šumske ceste koje je TD namjeravalo izgraditi ne predstavljaju šumsku infrastrukturu niti su namijenjene gospodarenju i zaštiti šuma, nego poslovnim potrebama tog društva.

Pravna služba Podružnice Split odbila je sačiniti takav ugovor, pa je Jakupčić naložio Sektoru pravnih poslova u Direkciji društva Hrvatske šuma da sačini ugovor s takvom odredbom.

Potom je Jakupčić, po saznanju da TD nije u mogućnosti ishoditi bankarsku garanciju kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora, a što je bilo dužno dostaviti sukladno tada važećoj Odluci Uprave Hrvatskih šuma o osiguranjima plaćanja, zatražio da se u ugovoru bankarska garancija zamjeni obvezom dostave dvije bjanko zadužnice na iznos od po 500.000,00 kuna. Navedeni ugovor je potpisao 4. travnja 2017. iako TD prije potpisa ugovora nije dostavilo niti zadužnice kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close