Optužnice

To je ta borba: Samo jedna optužnica za visoku korupciju u 2021.

Tijekom protekle godine tužitelji Tužiteljstva BiH podigli su samo jednu optužnicu za koruptivna djela visoke korupcije i to protiv Selme Cikotića, sadašnjeg ministra sigurnosti. Sud BiH je optužnicu potvrdio početkom prosinca.
Vijesti / Flash | 29. 12. 2021. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 12 mjeseci 2021. godine Državno tužiteljstvo podiglo je samo jednu optužnicu za visoku korupciju, dok se ostale optužnice za koruptivna djela najčešće odnose na carinske i policijske službenike, izvijestio je BIRN.

Tijekom protekle godine tužitelji Tužiteljstva BiH podigli su samo jednu optužnicu za koruptivna djela visoke korupcije i to protiv Selme Cikotića, sadašnjeg ministra sigurnosti. Sud BiH je optužnicu potvrdio početkom prosinca.

Njega optužnica tereti za zloupotrebu položaja i prema njoj je od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra obrane, oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM.

50 eura

Prema podacima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državno tužiteljstvo je od siječnja do sredine prosinca ove godine podiglo deset optužnica za koruptivna kaznena djela, od kojih je potvrđeno devet, protiv ukupno 17 osoba. To je manje nego tijekom 2020. godine, kada je Tužiteljstvo BiH kritizirano za loše rezultate u procesuiranju korupcije.

Od 17 osoba optuženih za koruptivna djela, petorica su policijski službenici Granične policije, a dvojica su carinski službenici. Među optužbama su i one za koruptivna djela povezana s prometom akciznih proizvoda.

Jedan od policijskih službenika Granične policije BiH, Mile Lukić, za kojeg je Državni sud potvrdio optužnicu početkom listopada, optužen je da je zahtijevao i primio dar u iznosu od 50 eura da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti.

Ovo je ujedno i najmanji iznos pribavljene koristi za koji je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu, prema podacima do kojih je BIRN BiH mogao doći.

Otkaz zbog 'zviždanja'

Ovo tužiteljstvo je tijekom 2020. godine podiglo samo 12 optužnica protiv 22 osobe koje se terete za koruptivna krivična djela, od čega je više od polovine podignuto u prosincu. U optužnicama gdje je naveden takav iznos, ukupna pribavljena korist, prema priopćenjima, iznosila je tek nešto više od 15.000 KM i 40 eura.

Video: Obitelj Grabo - Začarani krug

U velikom broju priopćenja ove godine Tužiteljstvo nije navodilo iznose koristi pribavljene od korupcije. Tužiteljstvo BiH je do 27. prosinca ove godine podiglo dvije optužnice manje nego godinu ranije i optužilo pet osoba manje.

BIRN BiH je ranije pisao da su iz Tužiteljstvo BiH potvrdili kako će do kraja 2021. godine donijeti tužiteljsku odluku u istrazi potencijalne korupcije u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) koju je prije tri godine prijavio “zviždač”, odnosno prijavitelj korupcije, Emir Mešić. On se nakon ove prijave suočava s disciplinskim postupkom u kojem mu prijeti otkaz.

Dvojicu optuženih carinskih službenika – Špiru Subotića i Ahmeda Beširevića – Tužiteljstvo BiH tereti za izvršenje koruptivnih djela povezanih s krijumčarenjem akciznih proizvoda u BiH, čime je, kako je ova institucija okarakterizirala, proračun BiH oštećen za više od pola milijuna maraka.

Dugotrajni proces

U izvještaju koji je objavio Transparency International “Sprečavanje nekažnjivosti u slučajevima korupcije na visokoj razini” navodi se da su posljednjih godina BiH potresle velike korupcijske afere, o kojima se u većini izvještavalo u medijima a nikada nisu stigle do suda.

Prema ovom izvještaju, samo pogledom na broj optužnica podignutih za djela korupcije i broj otkrivenih slučajeva krupne korupcije može se zaključiti da u BiH nema procesuiranja korupcije na visokoj razini.

Većina velikih korupcijskih afera završava se ili u istražnoj fazi ili se pretvaraju u dugogodišnje sudske postupke, urušavajući značaj blagovremenog i efektivnog procesuiranja.

Nalazi do kojih je došao Transparency pokazuju da, osim izostajanja procesuiranja visoke korupcije, i kada dođe do suđenja, postupci traju dugo.

Pogoršano

U novom izvještaju Europske komisije o napretku BiH u procesu pristupanja Europskoj uniji navodi se da je BiH u ranoj fazi, odnosno da ima određenu razinu pripremljenosti za sprječavanje i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Pokazatelji korupcije su se dodatno pogoršali, a svi razina vlasti pokazuju znakove političke zarobljenosti, što direktno utiče na svakodnevni život građana. Nastavljeno je selektivno i netransparentno kazneno gonjenje i postupanje po predmetima za kaznena djela korupcije od strane sudova, što utiče na javni interes, ali i na poslovne subjekte i investitore”, stoji u izvještaju o napretku.

Prema podacima BIRN-a BiH, Sud BiH je tijekom 2021. godine za koruptivna kaznena djela donio 14 presuda protiv 19 osoba.

Video: Obitelj Grabo - Dar za život

Najveća presuda

Sud BiH je donio pravosnažne presude za 11 osoba, od kojih su četiri oslobođene, dok je sedam osoba osuđeno na ukupno pet godina i četiri mjeseca zatvora. Sud BiH je u ovoj godini odbio jednu optužnicu.

Najveća, nepravosnažna presuda koju je Sud BiH donio ove godine jeste ona izrečena Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UNO), za primanje dara i drugih oblika koristi, te pranje novca, a istom presudom Anes Sadiković je osuđen na dvije godine zatvora za davanje dara pri uvozu tekstila.

Ove godine bile su tri najmanje pravosnažne zatvorske presude od šest mjeseci. Jedna od ove tri je izrečena Sadiku Ahmetoviću, bivšem državnom ministru sigurnosti, za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

U predmetu protiv Orhana Bolobana, optuženog za nesavjestan rad u službi, Tužiteljstvo BiH je odustalo od optužnice, te je Sud BiH odbio optužbu.

Državni sud je u lipnju ove godine, uslijed nedostatka dokaza, oslobodio Marka Pandžu i Nermina Aleševića. Oni su bili optuženi za primanje, odnosno davanje dara.

Ove godine je Sud BiH pravosnažno oslobodio Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i Muhameda Pekića, zaposlenika ove agencije, zbog zloupotrebe položaja.

Također, Sud BiH odbio je optužnice Tužiteljstva BiH protiv Mehmedagića, Cikotića i Muriza Druškića zbog zloupotrebe položaja.

Kopirati
Drag cursor here to close