Tužiteljstvo BiH

Za organizirani kriminal i korupciju podignute optužnice protiv 278 osoba

Tužiteljstvo BiH sudjelovalo je u više međunarodnih operacija, usmjerenih na borbu protiv organiziranog prekograničnog kriminala.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 01. 2022. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj podignutih optužnica, u odnosu na optužene osobe u ovom Odjelu za 16,2 % je veći u odnosu na broj optuženih u Odjelu II i Odjelu III u 2020. godini u kojoj je optuženo 239 osoba.

Rad Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u protekloj godini, obilježili su predmeti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, korupcije, financijskog kriminala, kao i veliki broj predmeta povezanih sa ilegalnim migracijama i međunarodnim krijumčarenjem migranata.

Tužiteljstvo BiH sudjelovalo je u više međunarodnih operacija, usmjerenih na borbu protiv organiziranog prekograničnog kriminala, povezanog sa nedozvoljenim prometom opojnih droga, krijumčarenjem oružja i municije, krijumčarenjem ilegalnih migranata i drugih oblika kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama iz zemalja regije, kao i zemalja EU i svijeta, u operacijama koje su realizirane u komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Luksemburga, Malte, Cipra, SAD i dr.

U 2021. godini, pokrenute su aktivnosti u Odjelu za borbu protiv korupcije, koje su dale rezultat u podignutim optužnicama u ovoj oblasti, kao i aktivnim istragama u kojima se u narednim mjesecima očekuje donošenje tužiteljskih odluka.

Zbirni rezultati pokazuju da je Tužiteljstvo BIH u 2021. godini, podiglo optužnice u ukupno 172 predmeta protiv 334 optužene osobe. 

Broj ukupno optuženih osoba u ovoj godini veći je za 50 optuženih u odnosu na 2020. godinu, što je za 17,6 % više.

Od ukupnog broja optužnica (172 predmeta / 334 osobe) Posebni odjel za ratne zločine, podigao je optužnice u 21 predmetu protiv 56 osoba, dok je Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao optužnice u 151 predmetu protiv 278 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close