Smjena predsjednika općina ili ne?

Priština organizira referendum na sjeveru Kosova, Srbi ga bojkotiraju

Glasovanjem se odlučuje hoće li predsjednici albanske nacionalnosti u četiri srpske općine, izabrani prošle godine, ostati na tim pozicijama.
Vijesti / Svijet | 21. 04. 2024. u 12:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četiri općine na sjeveru Kosova središnje vlasti u Prištini organiziraju glasovanje na kojem se birači izjašnjavaju "za" ili "protiv" smjene predsjednika općina albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine.

Srpska lista je pozvala na bojkot.

Glasovanjem se odlučuje hoće li predsjednici albanske nacionalnosti u četiri srpske općine, izabrani prošle godine, ostati na tim pozicijama, prenosi RTS.

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da je do 11 sati glasovalo 85 građana od više od 45.000 upisanih birača.

Nevladine udruge koje prate glasovanje izvijestile su da su na svim biračkim mjestima postavljene sigurnosne kamere, dok su glasačke kabine postavljene na mjesto koje bi moglo narušiti tajnost glasovanja te se moglo shvatiti kao zastrašivanje birača.

Zbog toga, ali i zbog drugih razloga, čelnici Srpske liste pozvali su na bojkot izbora, iako su prvobitno podržali peticiju za smjenu predsjednika općine.

Srpska lista je istaknula da praćenje glasovanja kamerama ne postoji ni u zakonu ni u dosadašnjoj praksi na Kosovu.

Naglasili su i da je broj birača u biračkim popisima nerealan, jer je kao posljedica torture vlasti u Prištini došlo do značajnog iseljavanja Srba sa sjevera.

Glasanje u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici moguće je u školama na albanskom jeziku, komunalnim, privatnim i objektima Agencije za imovinu.

Direktori škola na srpskom jeziku nisu dopuštali glasovanje u njima.

Kopirati
Drag cursor here to close