Korak naprijed

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova

Vijesti / Svijet | 17. 04. 2024. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala je u utorak prijem Kosova u članstvo Vijeća Europe i pozvala Vijeće ministara da donese takvu odluku.

Nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Vijeće Europe na sjednici u Strasbourgu podržao je 131 zastupnik, dok je 29 glasalo protiv, javlja agencija Beta.

Izvještaj o ispunjavanju uvjeta od strane Kosova je sastavila zastupnica iz Grčke Dora Bakoyannis.

Dačić: Dan srama

Konačnu odluku za prijem Kosova u Vijeće Europe donose ministri vanjskih poslova država članica, što bi se trebalo dogoditi u svibnju, a Vijeće ministara takvu odluku usvaja dvotrećinskom većinom.

U dokumentu koji je bio pred zastupnicima iz 46 država članica Vijeća Europe navodi se da bi članstvo doprinijelo da Kosovo nastavi napredovati u jačanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava te da se posveti postojećim izazovima.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić rekao je da je danas bio "dan srama u Parlamentarnoj skupštini vijeća Europe", ocijenivši kako je "prvi puta u povijesti preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uvjete u području ljudskih prava i sloboda".

Dačić je u pisanoj izjavi istaknuo da "Priština već 11 godina odbija formirati Zajednicu srpskih općina" i nad srpskim narodom "provodi politiku terora i etničkog čišćenja“.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, "potkopali su temelje i Vijeća Europe i međunarodnog pravnog poretka", istaknuo je je Dačić.

Korak bliže

Kosovski dužnosnici su iznimno zadovoljni dosadašnjim ishodom.

"Odličan dan za Kosovo", objavio je poslije glasanja u PACE-u premijer Kosova Albin Kurti na društvenoj mreži X-u.

"Ovo je službena podrška uspjehu naše zemlje kada je riječ o ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava i još jedan korak bliže punopravnom članstvu u Vijeću Europe", ocijenio je Kurti.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani drži da se u debati "čuo glas Europljana". Osmani dijeli Kurtijev stav da je "pred Kosovom samo još jedan korak do punopravnog članstva".

Kopirati
Drag cursor here to close