Kosovski dužnosnik

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom - "Znak osvete i apsurdne nervoze"

Tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da je ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2024. u 14:08 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokiraju" najmanje četiri autobusa s kosovskim registaracijama i putnicima s Kosova na prijelazu Batrovci, ustvrdio je u srijedu kosovski dužnosnik, prenosi agencija Hina.

Tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da je ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Blokiranje više 300 građana, držanje putovnica i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje 'da je to naređenje iz Beograda'", objavio je Haxholli na Facebooku.

On je najavio i da će otići do graničnog prijelaza Srbije i Hrvatske, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova. Srbijanski MUP na upit Hine nije mogao potvrditi ni demantirati informaciju o blokiranju autobusa u kojima su kosovski državljani. Kosovski MUP i ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova te ministarstvo unutarnjih poslova apelirali su danas da "građani koji putuju ne prolaze teritorijem Srbije", pošto su od noćas na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, objavio je kosovski RTK.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhitile zbog sumnje da su počinili ratne zločine, podsjeća RFE.

Kopirati
Drag cursor here to close