2022.

Preminuli svi ruski vojnici koji su se ukopali u šumi kraj Černobila

Ukrajina ne kontrolira kretanje radioaktivnih materijala u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani…
Vijesti / Svijet | 29. 02. 2024. u 22:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oleksandr Menzul, gradonačelnik Varaša, grada u oblasti nuklearke Rivne izjavio je u četvrtak da je Ukrajina nuklearna država, iako nema nuklearno oružje, kao i da ruski vojnici koji su u travnju 2022. bili zaglavljeni u Crvenoj šumi u zoni Černobila, nisu preživjeli.

''Što se tiče Ukrajine, moramo sve podsjetiti da smo nuklearna država. Da, mi nemamo nuklearno oružje, ali imamo nuklearne materijale. Ukrajina je potpisnica memoranduma s IAEA o kontroli kretanja nuklearnih materijala, jer je to potencijalno nuklearno oružje'', rekao je Menzul za Ukrinform, preniio je Tanjug.

Menzul je podsjetio da Ukrajina ne kontrolira kretanje radioaktivnih materijala u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i podsjetio na slučaj kada su se ruski vojnici ukopali u černobilsku zonu, u radioaktivnoj Crvenoj šumi.

''Poznajem ovo mjesto, možete ostati tamo nekoliko minuta. Inače, preko naših kanala smo dobili informaciju da nitko od ruskih vojnika koji su se tamo nalazili nije preživio'', dodao je Menzul.

Ovaj diplomirani inženjer fizike, radio je u odelu za nuklearnu sigurnost, bio je zamjenik šefa službe za pouzdanost, resurse i nastavak rada nuklearne elektrane Rivne.

Kijevska agencija je ranije prenijela da svi ruski vojnici koji su bili na teritoriji nuklearne elektrane u Černobilu nisu poštovali pravila radijacijske sigurnosti i dobili su značajne doze radijacije.

Zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine je tada objavilo da su, prema tvrdnjama ruske strane, ranjeni ruski vojnici, koji su ozračeni tijekom boravka u zoni Černobila, smješteni na teritoriju Bjelorusije, u Gomeljskom znanstveno-praktičnom centru radijacijske medicine i humane ekologije.

Černobilsku nuklearnu elektranu ruske trupe zauzele su prvog dana napada - 24. veljače 2022., podsjeća Tanjug.

 

Kopirati
Drag cursor here to close