Brojna pitanja

Tko će biti predsjednik Hrvatske ako Milanović postane premijer?

Nakon što je Milanović kazao kako će biti kandidat za premijera na izborima javnosti je postalo nejasno tko nasljeđuje predsjedničku funkciju.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2024. u 18:41 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske obznanio kako će biti SDP-ov kandidat za premijera na parlamentarnim izborima, javnosti je kazao kako će odstupiti sa svoje dužnosti Predsjednika Republike Hrvatske.

Vijest je iznenadila mnoge, pogotovo kada se uzme u obzir potencijalna pobjeda i odstupanje s trenutne dužnosti jer se postavlja pitanje tko će naslijediti Milanovića na predsjedničkoj poziciji?

"Ustavni sud mora hitno reagirati"

Sanja Barić, profesorica Ustavnog prava za Index.hr je kazala kako je Milanovićev potez "nečuven, katastrofalan i da Ustavni sud mora hitno reagirati".

"Ustav RH i zakoni ne spominju izrijekom ovu situaciju naprosto zato što je ona toliko jasna i toliko očita. Proizlazi iz položaja predsjednika RH i cjelokupnog korpusa ustavnopravnih načela o diobi vlasti i u ovoj konkretnoj situaciju se predsjednik države ne može kandidirati prije nego što da ostavku i to je strašno. Tek onda nam se otvaraju dodatna pitanja, između ostalog i tko njega zamjenjuje. Tu si moramo pomoći sa sljedećom situacijom. Zamislite da mu se nešto dogodi, ne daj Bože, sa smrtnim posljedicama. Tko bi ga onda zamijenio", kaže Barić.

Odgovarajući na upit bi li to onda bio predsjednik sabora Goran Jandroković, Barić je kazala:

"Kako će se onda Jandroković ponašati? Gubi li on time pasivno biračko pravo? Je li se onda on ne smije kandidirati ako Milanović da ostavku? Jedno pitanje je strašnije od drugog. A najgore je ovo sad što je rekao da će ići na izbore pa će dati ostavku kada pobijedi. Sagledajmo ustavno pravnu logiku.

"Katastrofalno ponašanje"

A što ako ne pobijedi na izborima? Onda neće dati ostavku? Kao drugo, ako na izborima dobije određeni broj glasova, kako ćemo znati tko je pobijedio - jer se pobjeda na izborima definira konstituiranjem sabora, formiranjem vlade? Do kada on misli u svemu tome sudjelovati s pozicije i predsjednika i kandidata na izborima?

To je toliko nečuveno da uopće nemam potrebu birati riječi. Ovo je ustavno pravno katastrofalno ponašanje. Potpuno nedopustivo. On je danas, ako najavljuje kandidaturu, trebao dati ostavku, a s obzirom na to da nije i ako promijeni mišljenje, Ustavni sud mora reagirati danas, najkasnije sutra, jer ovo je ustavno pravno potpuno nečuveno", kazala je Sanja Barić za Index.

"Zakon mu to ne brani, ali nije u duhu Ustava"

Sličnog mišljenja je i profesor upravne znanosti s pravnog fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić koji je za Jutarnji list kazao da bi bilo demokratski podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Republike u trenutku kad je najavio svoju kandidaturu na izborima za Sabor, ali da "Zakon nigdje ne propisuje da predsjednik države ne može biti kandidat na tim izborima, Ustavom je propisano da predsjednik države ne može obavljati ni jednu drugu javnu ni političku dužnost".

Dakle, s obzirom na navedene ustavne odredbe", nastavlja Đulabić, "iako ustav predsjedniku izričito i striktno ne zabranjuje da s pozicije predsjednika vodi kampanju za Sabor, u duhu Ustava bi bilo da Milanović najprije podnese ostavku pa da se onda kandidira na izborima za Sabor. Čudi me da to nije učinio tim redoslijedom, jer bi kad se već odlučio na taj korak za demokratsku proceduru to bio minimum korektnosti. U protivnom će se", tvrdi Đulabić, "događati da imamo show u državi - da će se predsjednik kandidirati za Sabor i da kampanju vodi s mjesta predsjednika države, ili da će se premijer kandidirati za predsjednika Republike i s te dužnosti voditi kampanju za šefa države".

No, kako dodaje đulabić, Milanović je ovom odlukom sebi osigurao još četiri godine političkog života. "Sve i da ne uspije postati premijer, sigurno će na predstojećim izborima osvojiti saborski mandat, a pitanje je bi li na skorim predsjedničkim izborima uspio dobit još jedan predsjednički mandat".

Bilo kako bilo, parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj čini se bit će najzanimljiviji do sad, bez obzira na konačni ishod koji će sam po sebi postaviti nova, brojna pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close