Grčka

Požari su najveća ekološka katastrofa s kojom se ova država suočila

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis danas je šumske požare, koji bjesne širom te zemlje duže od tjedan dana, nazvao najvećom ekološkom katastrofom s kojom se Grčka suočila.
Vijesti / Svijet | 12. 08. 2021. u 16:56 Fena
Požari u Grčkoj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis danas je šumske požare, koji bjesne širom te zemlje duže od tjedan dana, nazvao najvećom ekološkom katastrofom s kojom se Grčka suočila.

Požari su izbili dok se Grčka suočava s najintenzivnijim i najdugotrajnijim toplotnim valom, koji nije zabilježen od 1987. godine.

Stotine šumskih požara buknulo je širom te zemlje, opterećujući kapacitete grčkih vatrogasaca, zbog čega je grčka vlada uputila apel za na pomoć iz inostranstva. Na stotine vatrogasaca, avioni, helikopteri i vozila stiglo je iz 24 evropske i bliskoistočne zemlje kako bi pomogli Grčkoj. 

-  Uspjeli smo da spasimo živote, ali smo izgubili šume i imovinu - izjavio je Mitsotakis. 

Govoreći na konferenciji za novinare u Atini, prvoj od izbijanja požara, Mitsotakis je kazao da su se vlasti morale suočavati sa stotinjak aktivnih požara svakoga dana. Do danas se situacija značajno poboljšala, a većina velikih šumskih požara izgubila je na snazi.

Premijer je, međutim, upozorio da je opasnost od novih požara još prisutna.

- Usred smo augusta i jasno je da će biti teških dana pred nama. Klimatska kriza, želio bih da koristim taj termin, a ne klimatske promjene, prisutna je i pokazuje nam da sve trebamo da promijenimo – kazao je on i dodao da je spreman na potrebne „hrabre promjene“.         

- Ovo je zajednička kriza za sve nas – kazao je.         

Nekoliko mediteranskih zemalja suočilo se s toplotnim valovima i brzim širenjem šumskih požara u proteklim sedmicama, uključujući i Tursku i Italiju. U Alžiru je u šumskim požarima poginulo najmanje 65 ljudi, podsjeća AP.

Kopirati
Drag cursor here to close