Ukrajina

Zelenski će do kraja tjedna potpisati dekret o ostavci načelnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnog

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvan je u ponedjeljak na sastanak u predsjednički ured i rečeno mu je da će biti otpušten.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2024. u 10:14 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među Ukrajincima jako popularan načelnik njihove vojske Valerij Zalužni pozvan je u ponedjeljak na sastanak u predsjednički ured i rečeno mu je da će biti otpušten, rekla su dva izvora upoznata s tim za CNN. Ova informacija dolazi nakon što se danima špekulira o napetostima između Volodimira Zelenskog i njegovog glavnog zapovjednika.

Službeno priopćenje nije objavljeno, što znači da je Zalužny još uvijek bio na dužnosti u srijedu navečer, međutim, predsjednički dekret očekuje se do kraja tjedna, rekao je jedan od izvora za CNN, što bi bio najveći vojni potres Zelenskog, od početka ruske invazije punog opsega prije gotovo dvije godine.

Glasine o sastanku i smjeni Zalužnog proširile su se Kijevom u ponedjeljak navečer, dajući kredibilitet rascjepu za koji se naširoko smatra da se otvorio između predsjednika i njegovog vrhovnog zapovjednika nakon neuspjeha ukrajinske protuofenzive prošle godine.

Navodi se da su napetosti posebno porasle kada je Zalužni opisao rat s Rusijom kao pat poziciju, u intervjuu i tekstu za časopis The Economist u studenom.

U ponedjeljak je glasnogovornik predsjednika Serhiy Nykyforov rekao za CNN i druge da su glasine o smjeni načelnika vojske neistinite. Ministarstvo obrane također je objavilo poruku na svojim društvenim mrežama u kojoj stoji: “Dragi novinari, hitan odgovor svima: Ne, to nije istina”.

A u svom dnevnom večernjem obraćanju u ponedjeljak, sam Zelensky uopće nije spominjao svog zapovjednika vojske.

No, prema jednom od izvora, na malom okupljanju u svom uredu u ponedjeljak - kojemu je također prisustvovao ministar obrane Rustem Umerov - predsjednik je izjavio da je "donio odluku o smjeni vrhovnog zapovjednika oružanih snaga". Ova je informacija u skladu s drugim izvješćima, uključujući The Washington Post i Financial Times.

Ponudio mu drugi položaj

U razgovoru koji je opisan kao "smiren", Zelenski je zatim ponudio Zalužnom drugačiji položaj, koji je Zalužni odbio.

Ukrajinski predsjednik potom je naglasio svoju odluku, rekavši da činjenica da je Zalužni odbio novu ulogu ne mijenja činjenicu da je on uklonjen sa svoje trenutne dužnosti.



CNN se u srijedu obratio predsjedničkom uredu tražeći dodatne komentare, ali nije dobio odgovor.

Posebno se raspravlja o dva imena kao mogućim nasljednicima, rekao je CNN-u jedan od izvora, viši vojni zapovjednik.

Jedan od njih je trenutni šef Obavještajne uprave obrane, Kyrylo Budanov, 38-godišnji general za kojeg se zna da ima jake veze sa Zelenskim i koji se smatra predstavnikom nove generacije vojnih vođa.

Upitan od strane CNN-a u intervjuu u utorak hoće li on postati novi vrhovni zapovjednik Ukrajine, Budanov je to odbacio, sugerirajući da je malo vjerojatno da bi u tom trenutku razgovarao s CNN-om da je takvo imenovanje upravo obavljeno.

"U ratu smo i sve strane koriste sva raspoloživa sredstva, uključujući informacijski rat", dodao je šef vojne obavještajne službe.

Drugi favorit je Oleksandr Syrskyi, trenutno zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je viši vojni zapovjednik u razgovoru za CNN.

Syrskyjev ured nije odgovorio na pokušaj CNN-a da dođe do njega.

Neuspjeh ukrajinske protuofenzive

Unatoč neuspjehu ukrajinske protuofenzive da postigne značajniji napredak u potiskivanju ruskih snaga na jugu i istoku zemlje, Zalužny ostaje jedan od najpopularnijih vođa u zemlji.

Anketa koju je Kijevski institut za sociologiju objavio u prosincu pokazala je da 88% Ukrajinaca podržava vrhovnog generala. Stopa podrške Zelenskom, iako također visoka, bila je znatno niža i iznosila je 62%.

Anketa je provedena nakon što su razlike između dvojice čelnika očito izbile u javnost oko procesuiranja rata.

"Baš kao u Prvom svjetskom ratu, dosegnuli smo razinu tehnologije koja nas stavlja u pat poziciju", napisao je Zalužny u The Economistu u studenom kada je postalo jasno da su ruska duboko postavljena minska polja i neodoljiva teška topnička vatra uvelike onemogućila značajan ukrajinski uspjeh u protuofenzivi.

"Najvjerojatnije neće biti dubokog i lijepog proboja", nego umjesto toga ravnoteža razornih gubitaka i razaranja, dodao je zapovjednik vojske.

Ti su komentari odmah izazvali kritike iz ureda predsjednika.

“Da sam u vojsci, posljednje što bih učinio je komentirati novinarima, javnosti ono što se događa na fronti [i] što bi se moglo dogoditi na fronti... jer ćemo tako olakšati posao agresoru “, rekao je tada na ukrajinskoj televiziji Ihor Zhovkva, zamjenik šefa ureda predsjednika.

'Predsjednikovi momci' davno su nas prodali

Zelenski nije otvoreno kritizirao Zalužnog, ali je na konferenciji za novinare uživo u prosincu rekao: “Čekam vrlo konkretne stvari na bojnom polju. Strategija je jasna: mi razumijemo svoje postupke. Želim vidjeti detalje”, izvijestio je Reuters.

Pokrenuta u lipnju, ukrajinska protuofenziva bila je njezin glavni pokušaj da se ruske snage potisnu s teritorija koje su okupirali od 2022., osobito na jugu zemlje. Ukrajina je imala za cilj gurnuti južno od grada Orikhiva prema Azovskom moru, podijeliti ruske snage na dva dijela i presjeći njezin kopneni most prema Krimu.

Ali napredak Ukrajine bio je skroman. Njegove su snage pokušale prodrijeti iz Orikhiva prema Tokmaku, ali su stigle samo do Robotynea, nešto više od 20 kilometara južno.

Nedostatak napretka Ukrajine na bojnom polju doveo je do poziva njezinih oružanih snaga krajem prosinca na veliku mobilizaciju do pola milijuna novih ročnika. Zahtjev je trenutno pred parlamentom.

Jedan vojnik s kojim je kontaktirao CNN, a koji se trenutno bori oko Avdiivke na istoku, rekao je da je bilo kakva odluka o otpuštanju Zalužnog bila pogreška.

“On je dostojan general. Naša vlada ga želi svrgnuti jer im baš i ne odgovara”, rekao je vojnik i dodao: “Čini se da su nas 'predsjednikovi momci' davno prodali.

Kopirati
Drag cursor here to close