One Croatia

Otvoreno pismo potpore Hrvatima u BiH od Hrvata u iseljeništvu

Poruku Hrvatima u BiH poslalo je nekoliko hrvatskih organizacija/društava u iseljeništvu - ukupno njih 21 iz Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Europe i Australije, povezano s inicijativom "One Croatia" (Jedna Hrvatska), piše Ivan Grbešić iz Toronta.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2022. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ocu nadbiskupu, biskupima, provincijalima, provincijalkama, čelnicima hrvatskih političkih stranaka, redovničkim zajednicama, hrvatskim poduzetnicima, hrvatskim kulturnim ustanovama i svim Hrvatima u BiH

Srdačno vas pozdravljamo u želji da s vama podijelimo nade i težnje za ostvarenjem bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Nalazimo se u vrlo zahtjevnom vremenu, ne samo zbog demografskog već i zbog političkog stanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pratimo događanja na prostoru BiH, kao i rad Hrvatskog narodnog sabora u BiH, te želimo na ovaj način dati potporu ponajprije naporima HNS-a, a zatim i svima vama koji se možete uključiti u iznalaženju rješenja kako bi Hrvatski narod ostao svoj na svome i kako bi ostvarili Ustavom zajamčena prava Hrvata na prostoru BiH.

Bez obzira na razlike i prošlost, na sukobe i političke suprotnosti, pozivamo predstavnike političkih stranaka u pregovorima kao i međunarodne predstavnike u BiH na iskreno promišljanje i stvarnu analizu stanja koja je zagarantirana Ustavom BiH, a tiču se legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u institucijama BiH.

Dajemo punu potporu u pregovorima hrvatskim predstavnicima u provođenju presuda Europskog Suda za ljudska prava u Strasbourgu i odluka Ustavnoga suda BiH, kao i ostvarenju pitanja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH, načina biranja hrvatskih dužnosnika, te ostvarenja pune jednakopravnosti s ostala dva naroda u BiH.

Svjesni važnosti upravo sadašnjeg trenutka pregovora, te osjećaja i obaveze potpore nas stotine tisuće Hrvata iz Iseljeništva smatramo kotačem koji vam želi poslati poruku kako niste sami i da ustrajete u pregovorima kako bi ostvarili Hrvatsko pitanje koje se tiče i nas Hrvata koji smo iselili ili imamo svoje korijene iz domovine Bosne i Hercegovine, ali koji nastavljamo pružati materijalnu i drugu potporu našim obiteljima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

U nadi da će se to dogoditi uskoro, srdačno vas pozdravljamo!

Kopirati
Drag cursor here to close