Uhićenja

Poruka Albanije Kosovu i Srbiji: Republika na sjeveru

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je zatražio od kosovske policije da postupno i proporcionalno smanjuje broj svojih pripadnika u četiri općine na sjeveru…
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2023. u 13:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Srbija uskoro ne pusti nedavno uhićenu trojicu kosovskih policajaca, moglo bi doći do formiranja "republike KFOR" na sjeveru Kosova.

Rama je na Twitteru napisao da će, u slučaju da ne dođe do smirivanja situacije, veliki gubitnik biti Priština.

Sam protiv saveznika

"Bojim se da što više Kurti bude insistirao da bude sam protiv saveznika, situacija će se pogoršati, vraćajući KFOR na čelo! A onda, zbogom na period od tko zna koliko formalnoj kontroli države nad cijelom teritorijom i tada ćemo da uživamo u 'republici KFOR' na sjeveru Kosova. Albine, izađi iz samoizolacije, nemoj da izgubiš sjever tako što vidiš svuda neprijatelje i izdajnike. Vrijeme brzo ide", dodao je Rama.    

Rekao je i da će, ukoliko Srbija uskoro ne pusti nedavno uhićenu trojicu kosovskih policajaca, to značiti povratak zahlađenju odnosa između Tirane i Beograda.

"Što duže se drže trojica policajaca uhićenih u Srbiji, pa čak i ako su prešli graničnu liniju nisu počinili nikakav zločin, smanjuju se šanse da naši bilateralni odnosi ne odu nekoliko koraka unazad. Ovo bi mogao biti tjedan povratka zahladnjelih odnosa između nas, ukoliko ne budu pušteni!", naveo je Rama.

Upitan sastanak

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je zatražio od kosovske policije da postupno i proporcionalno smanjuje broj svojih pripadnika u četiri općine na sjeveru Kosova uz uvjet da postoji vladavina prava.

Kurti je potvrdio da je obavješten o održavanju sljedećeg sastanka u Bruxellesu koji bi mogao da bude zakazan za 22. ili 23. lipnja, ali ogradio se da je još uvijek neodlučan hoće li sudjelovati te da će odluku donijeti kada sazna u kakvom su stanju policajci koji su zadržani u zatvoru u Kraljevu.

Rekao je kako su oni ''taoci u Srbiji iz osvete zbog naše borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije na Kosovu''.

No, glasnogovornik EU Peter Stano rekao je danas da još uvijek nije utvrđen datum sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih institucija Albina Kurtija jer nijedna strana još nije potvrdila svoje učešće.

"Nemamo vijesti o tome osim nekih javnih nekonstruktivnih ocjena. EU očekuje da će obje strane prihvatiti poziv i doći na razgovore kako bi se prevazišla trenutna situacija", rekao je Stano na konferenciji za medije.

KFOR opet pojačava snage

Inače, povodom uhićenja još jednog Srbina, u općini Leposavić danas je pojačao prisustvo pripadnika KFOR-a.

Podsjećamo, direktor srbijanskog ureda za Kosovo Petar Petković prošle je srijede novinarima rekao kako su trojica pripadnika kosovske policije uhićena ''duboko na teritoriju Srbije, u selu Gnjilica u općini Raška'', ustvrdivši da srbijanski policajci ''nogom nisu kročili na teritorij Kosova i Metohije i nisu prekršili nijedan međunarodni sporazum''.

Petković je na konferenciji istaknuo spremnost srpske strane da ponudi sve dokaze i da se 'otvori i međunarodna straga'.

Uhićenje kosovskih policajaca dolazi nakon prosvjeda koncem svibnja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4% posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close