Oglasili se

KFOR: Nejasno gdje su se nalazila tri kosovska policajca prilikom uhićenja

FOR podsjeća sve strane da je za raspoređivanje Kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova potrebna prethodna suglasnost zapovjednika KFOR-a.
Vijesti / Flash | 16. 06. 2023. u 19:39 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija KFOR priopćila  je da na osnovu dostupnih informacija ostaje nejasno gdje su se nalazili pripadnici Kosovske policije u vrijeme uhićenja prije dva dana od srpskih snaga, prenosi Anadolija.

''Nakon pritvaranja 14. lipnja tri službenika kosovske policije, misija KFOR-a predvođena NATO-om pregledala je lokaciju događaja i razgovarala sa predstavnicima institucija na Kosovu i srpskih vlasti. Na osnovu dostupnih informacija, ostaje nejasno gde su se nalazili pripadnici Kosovske policije u vrijeme uhićenja'', navode iz KFOR-a.

Iz KFOR-a poručuju da na ovoj lokaciji, u blizini granične ili administrativne linije, i institucije na Kosovu i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost za koordinaciju sa KFOR-om.

''Podsjećamo obe strane na njihove odgovornosti prema Vojno-tehničkom sporazumu između Srbije i KFOR-a, kao i na procedure za koordinaciju između Kosovske policije, uključujući i graničnu policiju, i KFOR-a'', navodi se.

Također, KFOR podsjeća sve strane da je za raspoređivanje Kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova potrebna prethodna suglasnost zapovjednika KFOR-a.

''Pozivamo strane da se pridržavaju ovih sporazuma i procedura suradnje sa KFOR-om. Pozivamo obe strane da se uzdrže od provokativne retorike i da izbegnu bilo kakav jednostrani akt koji bi mogao da eskalira napetost u toj oblasti'' priopćeno je iz KFOR-a.

KFOR pozdravlja sve napore diplomatske zajednice da se ovo pitanje riješi i podržava dijalog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine uz podršku EU.

U koordinaciji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat trećeg odgovornog lica, na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244 iz 1999. godine, da osigura sigurno i mirno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica u Kosovo.

General-major Ristuccia, zapovjednik KFOR-a, u redovnom je kontaktu sa predstavnicima institucija i sigurnosnih organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, Misije EU za vladavinu prava (EULEX), OEBS-a i diplomatske zajednice.

Trojici kosovskih policajaca određen je pritvor u Višem javnom tužiteljstvu u Kraljevu, u Srbiji. Više javno tužiteljstvo u Kraljevu donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih B.S. (1965), R.Z. (1975) i M.Š. (1961) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili po jedno krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Trojica kosovskih policajaca su kako tvrdi Vlada Kosova oteti u srijedu, 14. lipnja, dok su bili u pograničnoj kontroli, duboko na teritoriji Kosova, uz sjevernu granicu sa Srbijom. S druge strane, službeni Beograd tvrdi da su kosovski policajci uhićeni duboko na teritoriji Srbije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close