Tenzije

SAD poziva Srbiju da oslobodi kosovske policajce

"Pozivamo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da odmah i bezuvjetno oslobode trojicu kosovskih policajaca privedenih 14. lipnja", rekao je Miler.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2023. u 09:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su tražile da Srbija "odmah i bezuvjetno" oslobodi trojicu kosovskih policajaca koje je privela.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller objavio je priopćenje o tenzijama između Srbije i Kosova.

"Pozivamo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da odmah i bezuvjetno oslobode trojicu kosovskih policajaca privedenih 14. lipnja", rekao je Miler i dodao da je zadržavanje policajaca pogoršalo ionako napetu situaciju.

Miller je također ponovio pozive Srbiji i Kosovu da sprovedu plan od tri točke koji je predstavila Europska unija (EU) i vrate se dijalogu.

Trojici kosovskih policajaca određen je pritvor u Višem javnom tužiteljstvu u Kraljevu, u Srbiji. Više javno tužiteljstvo u Kraljevu donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih B.S. (1965), R.Z. (1975) i M.Š. (1961) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili po jedno krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Trojica kosovskih policajaca su kako tvrdi Vlada Kosova oteti u srijedu, 14. lipnja, dok su bili u pograničnoj kontroli, duboko na teritoriji Kosova, uz sjevernu granicu sa Srbijom. S druge strane, službeni Beograd tvrdi da su kosovski policajci uhićeni duboko na teritoriji Srbije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close