Ugrožen

Pompeo u Kabulu pokušava spasiti mirovni sporazum

"Ako se ova kriza uskoro ne riješi, strahuje se da će ona utjecati na mirovni proces. Naš sporazum s talibanima mogao bi biti ugrožen", rekao je dužnosnik.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2020. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak je u posjetu Kabulu gdje pokušava spasiti povijesni sporazum Washingtona i talibana koji je dogovoren u veljači, ali ugrožen političkim prijeporom.

Pompeo se susreo s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, a nakon toga s njegovim političkim protivnikom Abdullahom Abdullahom. Obojica se smatraju legitimnim vođom Afganistana nakon spornih izbora u rujnu.

Zbog toga je zaustavljen izbor pregovaračkog tima koji će predstavljati afganistansku vladu u pregovorima s talibanima.

Viši dužnosnik State Departmenta rekao je da je svrha Pompeova posjeta pokušati pronaći rješenje njihova prijepora. Kasnije bi s obojicom trebao održati zajednički sastanak.

"Ako se ova kriza uskoro ne riješi, strahuje se da će ona utjecati na mirovni proces. Naš sporazum s talibanima mogao bi biti ugrožen", rekao je dužnosnik. "Ako se ova kriza uskoro ne riješi, strahuje se da će ona utjecati na mirovni proces. Naš sporazum s talibanima mogao bi biti ugrožen", rekao je dužnosnik. 

Afganistanska vlada nije potpisnica sporazuma SAD-a i talibana iz Dohe 29. veljače. No, sporazum otvara put pregovorima talibana i afganistanske vlade te uključuje dogovor o povlačenju stranih vojnika čime bi se okončao najdulji rat SAD-a, prenosi Hina.

Afganistanska vlada i talibani nisu još započeli planirane formalne pregovore zbog neslaganja oko oslobađanja zatvorenika i prijepora između Ghanija i Abdullaha.

Kopirati
Drag cursor here to close