Optužbe

Pompeo: Iran potkopava mirovni proces u Afganistanu

Govoreći na konferenciji za medije u State Departmentu, Pompeo je optužio Teheran da odbija sudjelovati u regionalnom i globalnom koncenzusu za mir u ratom razorenoj zemlji.
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2020. u 21:43 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak je kazao kako Iran radi na tome da našteti mirovnom procesu u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji za medije u State Departmentu, Pompeo je optužio Teheran da odbija sudjelovati u regionalnom i globalnom koncenzusu za mir u ratom razorenoj zemlji.

Pompeo je kazao i kako Iran ima veze s talibanima i drugim militantnim grupama u zemlji.

Državni tajnik SAD-a je i na pitanja o tome u kojoj mjeri su bile ključne informacije o tome da Soleimani priprema napad na SAD, kazao kako su kod nekoliko izvora provjerili informacije, predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu ponudili opcije i poduzeli korake uzimajući u obzir sve rizike.

Pompeo je rekao i kako je SAD diplomatske, ekonomske i vojne pritiske na Iran podigao na najvišu razinu i da je gađanje Soleimanija bio dio strategije primjene vojnog pritiska.

Upitan da li Trumpove prijetnje Iranu da će gađati kulturne spomenike krši ratno pravo, Pompeo je kazao kako su sve mete određene u skladu s ratnim pravom i da će, ukoliko bude potrebno, prema tome biti gađane.

Odbacio je i tvrdnje iranskog kolege Javada Zarifa, da je iranski general Qassem Soleimani bio na diplomatskoj misiji kada je ubijen u američkom napadu.

''Da li itko ovdje vjeruje u to?'' upitao je Pompeo novinare tijekom brifinga.

Upitao je da li postoji išta što bi ukazivalo na to da je Soleimani u Bagdad otputovao radi ideje o mirovnoj misiji.

''Znamo da to nije točno'', rekao je Pompeo.

Soleimani, zapovjednik snaga Quds, elitne jedinice Iranske Revolucionarne garde ubijen je u američkom zračnom napadu u petak u Iraku.

Njegova smrt dovela je do eskalacije tenzija između SAD-a i Irana.

Kopirati
Drag cursor here to close