Frka na istoku

U Poljsku stižu američki vojnici, Rusija sa dalekog istoka u Bjelorusiju šalje napadačke avione

Oko 1700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. zračno-desantne divizije, bit će raspoređeno iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku "u idućim danima".
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2022. u 14:50 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo američko pojačanje za saveznike NATO-a u istočnoj Europi stiglo je u subotu u vojnu bazu Rzeszow na jugoistoku Poljske, usred gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici

Zrakoplov s američkim zapovjednim osobljem, kako je naveo poljski vojni izvor, sletio je u jutarnjim satima u zračnu luku Rzeszow-Jasionka, dok se pripreme nastavljaju u bazi blizu poljske granice s Ukrajinom.

Televizija je snimila pripremu privremenog smještaja u obližnjem mjestu Jasionki, a na snimkama se vide i radnici koji postavljaju ogradu oko smještajnog prostora.

"Kao što je najavljeno, prvi dijelovi borbene skupine iz 82. zračno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku", rekao je glasnogovornik poljske vojske.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio slanje gotovo 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku da štite istočnu Europe od potencijalnog prelijevanja krize iz Ukrajine.

Oko 1700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. zračno-desantne divizije, bit će raspoređeno iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku "u idućim danima", rekli su izvori iz američke vojske.

Prema navodima Pentagona, eskadrila Stryker s otprilike 1000 američkih vojnika sa sjedištem u njemačkom gradu Vilsecku bit će poslana u Rumunjsku.

Prvi dodatni američki vojnici pristigli su u Njemačku u petak.

Rusija poriče planove o invaziji na Ukrajinu, ali je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da će poduzeti neodređene vojne mjere ako joj se ne ispune zahtjevi, uključujući jamstvo NATO-a da nikada neće primiti Kijev u savez.

Novi plan prelazi broj od 8500 vojnika koje je Pentagon u siječnju stavio u pripravnost kako bi ih rasporedio po Europi u slučaju potrebe. Očekuje se da će ministri obrane NATO-a o daljnjim pojačanjima razgovarati na idućem sastanku od 16. do 17. veljače.

Foto: Ilustracija / Su-25SM

Rusija dovlači napadačke zrakoplove

Rusija je premjestila nepoznat broj borbenih zrakoplova Suhoj Su-25SM u Bjelorusiju, nekoliko dana prije planiranih vojnih manevara u zemlji koja graniči s Ukrajinom.

Avioni su poslani 7000 kilometara iz Primorja na Japanskom moru u vojne zračne luke u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji, priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi u subotu, ne navodeći točan broj.

Moskva planira održati vojne manevre u Bjelorusiji, svojem bliskom savezniku, od 10. do 20. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close