Potvrdio i odvjetnik

Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji

Odvjetnik koji zastupa Hrvate Kelvin Silwimba za Lusaku Times potvrdio je da su ih tužitelji ponovno optužili za pokušaj trgovine djecom, kao i ranije.
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2023. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv osmero hrvatskih državljana ponovno uhićenih u Zambiji podignuta je nova optužnica, javljaju zambijski mediji. I ova se optužnica, kako se i očekivalo, odnosi na pokušaj trgovine djecom, piše Index.hr.

Zambijske vlasti istovremeno su poništile privremene boravišne dozvole koje su hrvatskim parovima izdali krajem siječnja.

Nova optužnica za isti slučaj

U ponedjeljak je sud u Ndoli, na prijedlog tužitelja, obustavio raniji proces protiv četiri hrvatska para za pokušaj trgovine četvero djece iz Demokratske republike Kongo.

Odvjetnik koji zastupa Hrvate Kelvin Silwimba za Lusaku Times potvrdio je da su ih tužitelji ponovno optužili za pokušaj trgovine djecom, kao i ranije.

Potvrdio je i da se nalaze u pritvoru Kansenshi u Ndoli.

Damir Magić, Nadia Magić, Subošić Zoran, Azra Immović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noa Kraljević i Ivona Kraljević sada su optuženi po novoj optužnici o kojoj se zasad ne znaju nikakvi detalji, osim da se odnosi na isti slučaj kao ranije. Tek bi se sljedeći tjedan ponovno trebali naći pred sudom.

Oglasio se MVEP

Hrvatski veleposlanik u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Zambiji, a hrvatskim državljanima osigurana je hrana i pribavljaju se i ostale potrepštine, naveo je MVEP.

"Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", istaknulo je Ministarstvo.

MVEP nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak ponovno uhićeni u zračnoj luci

U ponedjeljak je tužitelj povukao optužnicu protiv njih što je sudac prihvatio i prekinuo suđenje. Hrvatima je naloženo da u 48 sati napuste zemlju.

U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovno su, nakon što su već prošli graničnu kontrolu, uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Kopirati
Drag cursor here to close