Pušteni pa zadržani

Hrvati u Zambiji: Moguće ponovno pokretanje optužnice?

"Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, no zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja", kazala je za Hinu odvjetnica Marković.
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2023. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnica jednog od četiri uhićena para u Zambiji Sandra Marković kazala je da postoji mogućnost ponovnog pokretanja optužnice, s obzirom na to da je sud u zambijskom gradu Ndoli nije odbacio već je, vjerojatnije, povučena optužnica za pokušaj trgovanja djecom.

Ponovno uhićeni 

Sud u zambijskom gradu Ndoli prija dva je dana naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Premda je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhićeni navodi na zaključak da to nije sasvim točno, već je vjerojatnije da je tužiteljstvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podići.

"Nemoguće je nama ulaziti u zambijsko pravo, možemo ga samo komparirati s našim. Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, no zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja", kazala je za Hinu odvjetnica Marković.

Uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju posvojili i namjeravali povesti ih u Hrvatsku.

"Šaljemo upite" 

Nakon mjesec i pol dana boravka u zatvoru, pušteni su da se brane sa slobode s obzirom na to da su ispunili tražene uvjete: jamčevina od 20 tisuća zambijskih kvača po osobi, pisano jamstvo od strane 16 zambijskih državljana te regulirani boravak u Zambiji.

"Niti smo službeno vidjeli neku odluku niti znamo zambijsko pravo, čekamo odgovor kolege odvjetnika iz Zambije da vidimo što se dogodilo i što se događa. Ne znam ni u kojem su statusu, naš veleposlanik ide tamo i čekamo odgovore", rekla je za Hinu odvjetnica Marković.

Odvjetnica dodaje da nema ni službenu potvrdu stoji li iz ponovnog uhićenja anonimna prijava hrvatskog državljana ili pojavljivanje ključnog svjedoka tužiteljstva.

"Šaljemo upite na sve strane, jako je teško komunicirati s tamošnjim institucijama. Dok čekamo službenu obavijest o tome što se dogodilo slušamo preko medija razne konstrukcije", rekla je Marković.

Državna tajnica o Hrvatima ulhićenima u Zambiji

Državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić komentirala je slučaj Hrvata uhićenih u Zambiji.

Zatraženi sastanci

"Ono što ovog trenutka znamo, a nemamo u potpunosti službene potvrde, ali čini se da ih se i dalje tereti za isto kazneno djelo kao u prosincu.

MVEP će nastaviti intenzivno raditi na ovom slučaj. Ministar vanjskih poslova je u kontaku sa zambijskim ministrom vanjskih poslova, ministar Malenica je s ministrom pravosuđa

Naš veleposlanik iz JAR-a stiže u Zambiju, zatražili smo sastanke sa zambijskim ministrima. 

U uskoj smo suradnji s delegacijom Europske unije koja se nastoji opet akviriati u rješavanju ove nemile situacije", rekla je.

Nema potvrde 

"Nema nikakvih službenih potvrda na tom tragu. Ono što možemo razumjeti iz njihovih propisa, naši državljani nisu bili oslobođeni optužbi, nego je postupak bio obustavljen i optužba povučena. I jednostavno uvijek postoji mogućnost kada nemamo pravomoćnu sudsku odluku da se takav postupak obnovi", odgovorila je.

Zadnji put kad smo razgovarali s njihovim odvjetnikom koji je najupućeniji u njihov postupak jučer još nije bilo potvrde o ročištu. On je sugerirao da bi bilo bolje da to ročište bude što prije zakazano, da se sazna što prije što se dogodilo.

Ne, koliko znamo.

Prema onome što znamo, a što se vidi iz dokumenata koji su im dani u zračnoj luci, opet su optuženi za krijumčarenje djece.

Kopirati
Drag cursor here to close