Kina oštro protiv

Pelosi: Amerika neće odustati

U srijedu je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi objavio izjavu u kojoj je ponovio protivljenje Kine posjetu Nancy Pelosi. Wang je to nazvao "otvorenom političkom provokacijom".
Vijesti / Svijet | 03. 08. 2022. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države žele da Tajvan uvijek ima slobodu i sigurnost i neće od toga odustati, kazala je danas predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tijekom posjeta Tajvanu, koji je naišao na oštre osude Kine.

Iako poštujemo politiku "jedne Kine", naša solidarnost s Tajvanom važnija je nego ikad, rekla je Pelosi tijekom zajedničke konferencije za novinare s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen. SAD podržava status quo i ne želi da se Tajvanu išta dogodi silom, dodala je Pelosi, prenosi Reuters.

Nepotrebna reakcija? 

Upitana o gospodarskim posljedicama s kojima se Tajvan mora suočiti zbog njezina posjeta, Pelosi je rekla da SAD otvara vrata boljoj gospodarskoj razmjeni između Sjedinjenih Država i Tajvana, prenosi Hina. 

Tajvan je predan održavanju statusa quo preko Tajvanskog tjesnaca, rekla je tajvanska predsjednica Tsai, dodajući da su kineske vojne vježbe, pokrenute kao odgovor na posjet Pelosi, nepotrebna reakcija.

Pelosi, najviše rangirani američki političar koji u zadnjih 25 godina posjećuje Tajvan, rekla je po dolasku da je njeno izaslanstvo stiglo kako bi jasno dalo do znanja da SAD neće "napustiti" otok, naveo je BBC.

Kina se oštro protivi njenom posjetu te je ranije zaprijetila kako će SAD "platiti cijenu" zbog toga.

Tajvan je samoproglašen teritorij, no Kina ga smatra odmetnutom pokrajinom s kojoj bi trebalo doći do ujedinjenja. Tajvan je postao još jedna točka prijepora u visoko napetim odnosima i oštroj retorici između Washingtona i Pekinga posljednjih godina.

SAD se pridržava politike "jedne Kine", kamen temeljac diplomatskih odnosa dviju zemalja po kojem priznaje samo jednu kinesku vladu te ima formalne odnose s Pekingom, a ne i s Tajvanom. No istodobno održava žive neslužbene odnose s tim otokom, što uključuje i prodaju oružja otoku kako bi se mogao braniti.

Potpora 

Posjet Nancy Pelosi Kina doživljava kao još jedan znak potpore SAD-a Tajvanu.

U susretu s predsjednicom Tsai Pelosi je rekla kako je "Tajvan inspiracija za sve ljude kojima je na srcu sloboda". "Svijet se suočava s izborom između demokracije i autokracije. Američka odlučnost da se očuva demokracija ovdje na Tajvanu ostaje okovana željezom", rekla je Pelosi.

Tsai je istaknula dobre odnose Tajvana i SAD-a dodavši da Tajvan "ostaje pouzdan partner na kojeg se SAD može osloniti". Dodala je da se Tajvan suočava s "namjerno pojačanim vojnim prijetnjama", dodavši da "neće odustati i da će Tajvan učiniti sve što je potrebno da ojača svoju sposobnost samoobrane".

Nancy Pelosi treba se u srijedu sastati sa skupinom aktivista za ljudska prava. Prethodno se sastala i sa zamjenikom predsjednika tajvanskog parlamenta Tsaijem Chi-Changom.

Otvorena provokacija 

Kad se njezin zrakoplov spustio u utorak navečer na Tajvan, kineski državni mediji javili su da su njihovi ratni zrakoplovi prelazili Tajvanski tjesnac.

Tajvan je tada demantirao ta izvješća, ali je kasnije rekao da je više od 20 kineskih vojnih zrakoplova u utorak ušlo u njegovu zonu protuzračne obrane.

U roku od sat vremena nakon dolaska Pelosi, Kina je objavila da će kineska vojska kasnije ovog tjedna izvesti niz vojnih vježbi s bojevim streljivom u zraku i na moru oko Tajvana - upozoravajući brodove i zrakoplove da ne ulaze u ta područja. Iako se o posjetu Pelosi, u sklopu njene regionalne turneje, spekuliralo danima, taj se posjet do zadnje minute držao u tajnosti.

No nakon što je Pelosi sletjela, predstavnik Bijele kuće rekao je za CNN da je ovaj posjet sličan prethodnim putovanjima drugih dužnosnika, dodajući da se "Sjedinjene Države neće zastrašiti prijetnjama".

U srijedu je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi objavio izjavu u kojoj je ponovio protivljenje Kine posjetu Nancy Pelosi.

Wang je to nazvao "otvorenom političkom provokacijom", dodajući da "ozbiljno krši načelo jedne Kine i šteti kineskom suverenitetu".
"SAD mora prestati opstruirati veliko ponovno ujedinjenje Kine. Tajvan je neotuđivi dio Kine", kazao je kineski šef diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close