''Neće izaći na dobro''

Nancy Pelosi sletjela na Tajvan, Kina digla borbene avione

Kinesko vodstvo upozorilo je da će posjet Tajvanu Nancy Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posljedice.
Vijesti / Svijet | 02. 08. 2022. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Nancy Pelosi sletjela na Tajvan

Šefica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi sletjela je na Tajvan. Ondje ju je dočekala tajvanska delegacija, prenosi Index.

Kineski državni mediji objavili su da borbeni zrakoplovi Su-35 PLAAF-a prelaze Tajvanski tjesnac, ne navodeći svrhu njihovog leta, tvitao je Stuart Lau, novinar Politica. Ovo je potvrdio i AFP.

Kinesko 'zveckanje oružja''

Kinesko vodstvo upozorilo je da će posjet Tajvanu Nancy Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posljedice. Kineski šef diplomacije Wang Yi danas je rekao da se američki političari "igraju vatrom" kad je riječ o statusu Tajvana i da "to neće izaći na dobro".

Sjedinjene Države u ponedjeljak su rekle da se ne daju zastrašiti kineskim "zveckanjem oružjem". Na Tajvanu, odbjeglom otoku koji Kina smatra svojim i jača pritisak za povratkom pod svoju upravu, Pelosi se u srijedu treba sastati s dužnosnicima među kojima je i predsjednik Tsai Ing-wen, doznaje Reuters iz upućenih izvora.

Kina digla borbene avione

Već naelektrizirana atmosfera dodatno se zaoštrila kada je nekoliko kineskih ratnih zrakoplova letjelo uz liniju razdvajanja Tajvanskog tjesnaca. Nekoliko kineskih ratnih brodova plovilo je blizu službene linije razdvajanja jučer, rekao je izvor.

U međuvremenu, američki ratni brodovi, uključujući nosača zrakoplova, stacionirani su u vodama istočno od Tajvana što Washington naziva rutinskim raspoređivanjem. Nosač USS Ronald Reagan prešao je Južno kinesko more i sada je u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, kazao je dužnosnik američke mornarice.

Opremljen je raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins. Rusija, koja je u konfliktu sa zapadnim zemljama zbog invazije na Ukrajinu od veljače, također je kritizirala posjet Nancy Pelosi. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova nazvala je njezin posjet "provokacijom u svrhu pritiska na Peking" i ponovila je rusku potporu pekinškoj politici jedne Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close