''Ciljano djelovanje''

Zbog Nancy Pelosi Kina će odgovoriti

Svrha vojne operacije je ''odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te odlučno spriječiti upletanje izvana i separatističke pokušaje usmjerene prema neovisnosti Tajvana''
Vijesti / Svijet | 02. 08. 2022. u 19:49 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u utorak najavila "ciljano djelovanje" svoje vojske kao odgovor na posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu koji pojačava napetost između dviju država.

Svrha vojne operacije je ''odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te odlučno spriječiti upletanje izvana i separatističke pokušaje usmjerene prema neovisnosti Tajvana'', rekao je Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane, prenosi Hina.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, dodalo je ministarstvo.

Kineski šef diplomacije Wang Yi ranije u utorak je rekao da se američki političari ''igraju vatrom'' kad je riječ o statusu Tajvana i da ''to neće izaći na dobro''

Pelosi je doputovala u utorak na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini.

Bijela kuća objavila je da SAD smatra da posjet predsjednice Zastupničkog doma Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, naglasivši da Washington neće biti zastrašen kineskom retorikom.

Kopirati
Drag cursor here to close