Martin Dvořák

"Orban je trojanski konj koji štiti ruske interese"

Prema češkom ministru za EU, Orban ucjenjuje Europu i zloupotrebljava pravo veta.
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2023. u 08:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban je 'trojanski konj' koji razbija europsko jedinstvo i štiti ruske interese, rekao je češki ministar za europska pitanja Martin Dvořák nakon što je Orban blokirao financijsku pomoć Ukrajini tijekom prošlotjednog samita Europskog vijeća, prenosi Euractiv.

"Danas je Orban taj trojanski konj, koji intenzivno i nažalost sve efikasnije razbija to jedinstvo i pokušava pokazati da trebamo zanemariti Ukrajinu", rekao je Dvořák tijekom rasprave koju je emitirao CNN Prime News.

Prema češkom ministru za EU, Orban ucjenjuje Europu i zloupotrebljava pravo veta.

Tijekom sastanka čelnika Europskog vijeća, Orban je napustio prostoriju, omogućivši samitu da odobri otvaranje pregovaračkih pregovora s Ukrajinom. Međutim, blokirao je debatu o dugoročnoj reviziji proračuna EU, koja je uključivala oko 50 milijardi eura podrške Ukrajini.

Orban se suočava s kritikama jer je navodno koristio ukrajinsko pitanje kao polugu u pokušaju da otključa pristup fondovima EU, koji su zamrznuti zbog prijetnje vladavini prava u zemlji od strane trenutne mađarske vlade. Europska komisija je prošli tjedan odlučila otključati 10 milijardi eura pošto je Mađarska objavila reforme pravosuđa. Međutim, oko 21 milijardu eura ostaje zamrznuto.

"Mislim da je pravo ime (mađarskog pristupa) ucjena. Mislim da je pravo ime zloupotreba prava veta, ne da bi se zaštitili nacionalni interesi Mađarske, već da bi se zaštitili interesi Rusije", rekao je Dvořák.

Kopirati
Drag cursor here to close