50 milijardi

Orban blokirao sporazum EU-a o financijskoj pomoći Ukrajini

Dodao je da se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajini osigura novac iz proračuna EU-a do 2027., no Mađarska je bila protiv, a odluka treba biti jednoglasna.
Vijesti / Svijet | 15. 12. 2023. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska je u petak zaustavila dogovor Europske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz proračuna, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u siječnju, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte, prenosi Hina.

Dodao je da se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajini osigura novac iz proračuna EU-a do 2027., no Mađarska je bila protiv, a odluka treba biti jednoglasna.

- Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko tjedana, rekao je Rutte novinarima napuštajući pregovore, prenosi Reuters.

- Dogovorili smo se s 26 zemalja. Viktor Orban to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine, mislimo na kraj siječnja, rekao je Rutte, dodajući da će biti još jedan samit za postizanje dogovora.

Nekoliko diplomata za Dpa je izjavilo da je Orban spriječio čelnike EU-a da postignu dogovor o paketu financijske potpore.

Odgovarajuća priprema

Na društvenoj mreži X, prije poznatoj kao Twitter, Orban je napisao da će čelnici EU-a ponovno razmotriti dogovor sljedeće godine, "nakon odgovarajuće pripreme".

Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak financijske potpore Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog proračuna EU-a.

Europska unija radi sa sedmogodišnjim proračunskim sustavima, a trenutačno razdoblje zajedničkog proračuna je do 2027. Europska komisija prije ove godine predložila je Ukrajini do 2027. financijsku potporu od 50 milijardi eura, od čega bi 33 milijarde eura bile zajmovi, a 17 milijuna eura nepovratna sredstva.

Čelnici država članica EU-a odlučili su u četvrtak, prvi dan samita, otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobriti kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskadi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak navečer da je Orban izišao iz dvorane kada se odlučivalo o pokretanju pregovora s Ukrajinom. Sjedinjene Američke Države u četvrtak su pozdravile odluku Europske unije da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, priopćio je State Department.

Pregovori s BiH

Također su pozdravile odluku EU-a da Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo i otvori pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u priopćenju.

- Sjedinjene Države nastavljaju snažno podupirati proces proširenja EU-a i radujemo se što ćemo podržati zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU-u dok nastavljaju s ključnim reformama na putu prema članstvu, stoji u priopćenju.

Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se donijeti pregovarački okvir.

Kopirati
Drag cursor here to close