Bruxelles popušta Orbanu?

EU odobrila Mađarskoj 10 milijardi eura koje je prošle godine zamrznula

To znači da će mađarska vlada moći podnijeti zahtjeve za nadoknadu do 10,2 milijarde eura za financiranje razvojnih projekata širom zemlje.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2023. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je dozvolila oslobađanje od 10 milijardi eura kohezionih fondova za Mađarsku, skoro godinu dana nakon što je novac zamrznut zbog neuspjeha zemlje da se pozabavi stalnim problemima vladavine prava.

To znači da će mađarska vlada moći podnijeti zahtjeve za nadoknadu do 10,2 milijarde eura za financiranje razvojnih projekata širom zemlje.



"Dobili smo dovoljno garancija da kažemo da će nezavisnost pravosuđa biti ojačana u Mađarskoj", rekao je Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

"Međutim, današnja odluka nije kraj procesa. Nastavit ćemo pažljivo pratiti situaciju i rano ćemo reagirato u slučaju da dođe do nazadovanja", dodao je europski dužnosnik, prenosi Euronews.

"Zeleno svjetlo" od EU dolazi u sve napetijem političkom okruženju, dok premijer Viktor Orban pojačava svoju opozicijsku kampanju kako bi spriječio otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, blokirao specijalni fond od 50 milijardi eura za održavanje proračuna ratom razorene nacije i dalje zaustavio odredbe o vojnoj pomoći.

Sva tri važna pitanja bit će razmotrena kasnije ovoga tjedna tijekom dvodnevnog summita lidera EU.

Jednoglasnost je potrebna da bi se oni pomaknuli naprijed.

Inače, oslobađanje zamrznutog novca i Orbanov prijeteći veto - potaknulo je špekulacije da se Bruxelles odlučuje za ove korake kako bi smirio Budimpeštu, što je Europska komisija odlučno negirala.

Utisak je dodatno pojačan u utorak kada je premijerov politički direktor otvoreno priznao u intervjuu da je quid-pro-quo moguć.

Kopirati
Drag cursor here to close