Rješavanje krize

Od lidera Srbije i Kosova očekujemo da u Bruxelles dođu bez preduvjeta

Šef europske diplomacije Borrell pozvao je srbijanskog predsjednika Vučića i kosovskog premijera Kurtija da u Briselu razgovaraju o aktuelnoj krizi
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2023. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano priopćeno je da je visoki komesar Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Bruxellesu da smanje tenzije i vrate se dijalogu Beograda i Prištine, javlja Anadolija.

Stano je na današnjoj konferenciji za medije kazao da još nema pozitivnog odgovora na taj poziv.

"EU očekuje razuman stav od zemalja koje žele da postanu članice. Pozvali smo oba lidera i očekujemo da dođu bez ikakvih preduvjeta". rekao je Stano.

Ističući da će se o pitanju tenzijama između Beograda i Prištine razgovarati i na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije, koji će se održati 26. lipnja, kao i na Samitu lidera EU-a od 29. do 30. lipnja, Stano je istakao da to pokazuje značaj koji Bruxellesu pridaje tom pitanju.

"Borrellov poziv treba promatrati kao priliku za strane prije ovih sastanaka, U suprotnom će biti posljedica po građane i na Kosovu i u Srbiji. To će biti odgovornost samo dvojice lidera. To nije odgovornost bilo koga drugog", poručio je Stano.

Kopirati
Drag cursor here to close