Suđenje Fatmiru Alispahiću

Branio se medijskih izvještajima u kojima se navodi da su migranti pljačkali, tukli, silovali ...

Obrana dokazuje kako je Alispahić shvatio da su migranti prijetnja
Vijesti / Crna Kronika | 29. 10. 2021. u 17:37

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Fatmira Alispahića, optuženog za izazivanje mržnje prema migrantskoj populaciji, uložila je medijske izvještaje i druge tekstove nastojeći da dokaže na osnovu čega je optuženi formirao uvjerenja da su migranti predstavljali prijetnju.

Obrana je uložila 50-ak medijskih izvještaja, koji, kako je kazao branitelj Mensur Radončić, predstavljaju osnovu za uvjerenja optuženog da su migranti predstavljali prijetnju.

Branitelj je citirao naslove izvještaja raznih medija u kojima se navodi da su migranti opljačkali, pretukli, te palili i provaljivali u imovinu. Jedan od izvještaja se odnosi na ubojstvo, a jedan na silovanje. Prema citiranim naslovima, napadi su počinjeni u raznim gradovima BiH, a među žrtvama su i maloljetnici i djevojke. Izvještaji su datirani od početka 2019. do kraja 2020. godine.

“Druga grupa dokaza je pregled tekstova o migrantima kao sigurnosnoj prijetnji”, rekao je Radončić.

On je u dokaze uložio i izvode iz istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Tužitelj Kasim Halilčević kazao je da ne spori da su uloženi tekstovi objavljeni, ali da oni nemaju veze kao ni težinu djela za koja se tereti optuženi.

Alispahić je optužen za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti. Na teret mu je stavljeno da je u više navrata, tijekom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Nakon što se Obrana izjasnila da nema više dokaza, tužitelj Halilčević je predložio da se kao dodatni svjedoci saslušaju dva ombudsmana BiH, kao i dva predstavnika Vijeća za tisak. On je rekao da želi pokazati kako su ove institucije inicirale postupak, što je bio njihov motiv za prijavu, te kakve su posljedice mogle nastupiti.

Branitelj Radončić se protivio prijedlogu, navodeći da Tužiteljstvo time ne pobija dokaze Obrane, kao i da je već saslušana osoba koja je sačinila prijavu, koju su ombudsmani samo potpisali.

On je dodao kako je na Sudu da utvrdi da li u objavljenim tekstovima ima elemenata krivičnog djela.

Sudac Goran Radević odbio je prijedlog za saslušanje četiri svjedoka smatrajući ih nepotrebnim, i napomenuo da su već saslušani predstavnici ombudsmana i Vijeća za tisak.

U sklopu dokaza Suda izvršen je uvid u početnu stranicu portala Antimigrant.ba te uloženi propisi i prijedlozi izmjena u vezi s krivičnim djelom za koje je Alispahić optužen.

Za 12. studeni zakazano je iznošenje završnih riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close