Najvažnije spriječiti incidente

Obalna straža SAD-a pokrenula istragu o imploziji Titana

Istražuje se uzrok implozije turističke podmornice Titan. Najvažnije je spriječiti ovakve incidente, te dati preporuke za poboljšanje sigurnosti.
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2023. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obalna straža SAD-a istražuje uzrok implozije turističke podmornice Titan u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda Titanic, priopćili su dužnosnici.

''Moj primarni cilj je da spriječim ovakve incidente, dajući neophodne preporuke za poboljšanje sigurnosti u pomorskom prometu širom svijeta'', rekao je glavni istražitelj obalne straže kapetan Jason Neubauer na konferenciji za novinare u Bostonu.

Pomorski odbor za istragu

Objasnio je da je Obalna straža u petak ustanovila ''pomorski odbor za istragu'', koji s Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

''Dokazi će biti podijeljeni s Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju sigurnosnog okvira za podvodne operacije širom sveta'', rekao je Neubauer.

Dodao je da je obalska straža u kontaktu s obiteljima pet poginulih osoba, a da istražitelji poeduzimaju sve mjere predostrožnosti na mjestu nesreće u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Spuštanje do olupine Titanica

Prethodno je kanadski Odbor za sigurnost transporta priopćio da provodi vlastitu istragu o imploziji Titana, koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije.

Pomorske agencije pretražuju područje u sjevernom Atlantiku gdje je podmornica uništena.

Krhotine podmornice su se nalazile na oko 3.810 metara pod vodom u blizini olupine broda Titanic, prenosi Al Jazeera.

Američka Obalna straža potvrdila je u četvrtak da su putnici podmornice Titan poginuli, nakon što je vozilo na daljinsko upravljanje otkrilo repni konus podmornice, čije krhotine odgovaraju imploziji komore pod pritiskom.

Podmornica Titan nestala je dok se spuštala do olupine Titanica, broda koji je potonuo u sjevernom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a petoro putnika koji su bili u podmornici su poginuli, nakon što je ona, prema navodima stručnjaka, implodirala.

Jednu milisekundu si živ, a sljedeću mrtav

Odlikovani bivši mornarički liječnik otkrio je što se najvjerojatnije dogodilo tijekom tragičnih posljednjih trenutaka mini podmornice OceanGate Titan prije nego što je njihov brod pretrpio katastrofalnu imploziju.

Dr. Dale Molé, bivši direktor podmorske medicine i radijacijskog zdravlja američke mornarice, rekao je za Daily Mail da bi smrt bila brza i bezbolna, umiranje gotovo trenutačno zbog izvanrednih sila koje djeluju u dubini oceana.

Molé je rekao: ''To bi bilo tako iznenada, da ne bi ni znali da postoji problem, ili što im se dogodilo. Kao da ste ovdje jednu minutu, a onda se prekidač isključi. Jednu milisekundu si živ, a sljedeću milisekundu si mrtav.''

Pritisak od 5500 funti po kvadratnom inču ili 38 Psi

Kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger potvrdio je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak da su pronađene krhotine Titana koje su ''u skladu s katastrofalnim gubitkom tlačne komore'', piše Hina.

Posada je bila više od tri kilometra ispod površine oceana, što bi stvorilo pritisak od više od 5500 funti po kvadratnom inču ili 38 Psi. Na podmornici su bili izvršni direktor tvrtke OceanGate Stockton Rush, 61; veteran francuske mornarice Paul-Henri (PH) Nargeolet, 77; britanski milijarder Hamish Harding, 58; pakistanski biznismen Shahzada Dawood, 41; i njegov sin Suleman, koji je imao samo 19 godina.

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound - Bootz

Maleno plovilo koje je prevozilo posadu bilo je zaštićeno tlačnom komorom, zapečaćenom kapsulom koja drži unutarnji tlak znatno viši od tlaka okoline, sustavom plina pod tlakom za kontrolu unutarnjeg tlaka i opskrbom plinom za disanje putnika.

Molé je rekao: ''Tlačni trup je komora u kojoj borave putnici. Čini se da su dotakli dno kad je tlačna posuda implodirala, a obično, kad popusti, popusti odjednom. Čini se da je cilindar od karbonskih vlakana popustio i rezultirao implozijom.''

Ostaje nejasno kako je tlačna komora probijena. Ali takva implozija mogla bi biti posljedica curenja, nestanka struje ili manjeg požara uzrokovanog električnim kratkim spojem. U svakom slučaju, nastala je nasilna i trenutna implozija jer je ocean pod visokim pritiskom izvana preplavio podmornicu, otkidajući stražnji poklopac, okvir za slijetanje i prepolovio trup podmornice, zdrobivši one unutra.

Molé je rekao: ''Bili bi rastrgani na komadiće. Implozija je kada je val pritiska prema unutra, dok je eksplozija kada val pritiska ili udarni val izlazi iz bilo kojeg izvora.''

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by College Confessions (@collegefessing)

Veći pritisak od ugriza velike bijele psine

Objasnio je to kao previše napuhati balon – balon će na kraju puknuti kada je pritisak prevelik. U imploziji se događa suprotno, kada postoji veći vanjski pritisak nego što spremnik može podnijeti, tada unutrašnjost kolabira.

Molé je rekao: ''Kada netko stoji na praznoj limenci sode, ona bi izdržala vašu težinu, ali onda ako pritisnete sa strane, limenka bi se odmah srušila.''

Dodao je: ''To je jednostavno mjesto gdje krhotine i fragmenti i sve ostalo idu prema unutra zbog snažne vanjske sile. U ovom slučaju, to je bio ocean.

Barem na dubini Titanica, koja je 12.500 stopa (3.800 metara), vanjski tlak bi bio 6.000 funti po kvadratnom inču (45 Psi).

To je taj pritisak koji bi, ako postoji slabost u trupu, uzrokovao kolaps trupa i iznenada stvorio udarni val. Implozija sigurno može biti jednako razorna kao i eksplozija.”

Prema Scientific Americanu, da je podmornica bila u blizini Titanica, doživjela bi veći pritisak od ugriza velike bijele psine.

Nicolai Roterman, ekolog dubokog mora sa Sveučilišta u Portsmouthu, složio se da bi, ako bi se takva implozija ipak dogodila, pritisak ubio putnike gotovo trenutno.

''Ako je došlo do bilo kakvog proboja trupa, putnici bi podlegli oceanu u gotovo trenu.''

Kopirati
Drag cursor here to close