Predsjednik vlade

Novak: Nema potrebe da zabranjujemo izvoz dizela

Rusija se suočila sa naglim smanjenjem kapaciteta za preradu nafte, uslijed tehničkih prekida i napada dronovima.
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2024. u 17:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema potrebe da Rusija zabranjuje izvoz dizela kako bi se uhvatila u koštac s rastućim cijenama i mogućim nestašicama goriva nakon što su napadi dronova umanjili kapacitet prerade, izjavio je u petak potpredsjednik vlade Aleksandar Novak.

Obraćajući se novinarima, Novak je također kazao, bez detaljnijeg pojašnjenja, da projekt Arctic LNG 2 pod vodstvom Novateka, koji je započeo probnu proizvodnju u prosincu, ostaje u pregovorima o isporuci ukapljenog prirodnog plina (LNG) jer sankcije Zapada ometaju raspoloživost tankera za projekt.

Rusija se suočila sa naglim smanjenjem kapaciteta za preradu nafte, uslijed tehničkih prekida i napada dronovima. Zabranila je izvoz benzina na pola godine od 1. užujka.

Kapacitet prerade koji je zatvoren zbog napada dronovima dostigao je 14 posto ukupnog kapaciteta za preradu nafte u Rusiji, sudeći po procjenama Reutersa. Ukupni dnevni kapacitet primarne prerade nafte u zemlji skočio je za oko trećinu u ožujku od veljače, na 4,079 milijuna metričkih tona.

Novak je rekao da su ostale rafinerije uspjele povećati proizvodnju, dok Vlada radi na pitanju isporuke goriva iz pogona zbog 'uskih grla' na željeznici.

"Situacija na tržištu naftnih derivata danas je stabilna. Naše kompanije već su povećale opterećenje na raspoloživim kapacitetima. To je omogućilo više zaliha, uključujući benzin i dizel gorivo", kazao je Novak.

Govoreći o tehničkom kvaru u rafineriji Norsi, četvrtoj po obimu proizvodnje u Rusiji, Novak je kazao da bi neispravna turbina mogla nastaviti s radom za mjesec ili dva, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close