Ruski energenti

Njemačka traži alternativu ''za Rusiju''

''Tehnički je moguće nuklearne elektrane dulje ostaviti u funkciji, pitanje želimo li to je političke prirode'', rekao je bavarski premijer Markus Soeder.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2022. u 14:17 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Njemačkoj se intenzivno raspravlja o mjerama koje bi ublažile drastični porast cijena energenata i dugoročno smanjila ovisnost o ruskim izvorima, a razmišlja se i o produljenju roka do kojeg bi njemačke nuklearne elektrane trebale biti isključene, prenosi Hina.

''Tehnički je moguće nuklearne elektrane dulje ostaviti u funkciji, pitanje želimo li to je političke prirode'', rekao je bavarski premijer Markus Soeder u razgovoru za jutarnji program javnog servisa ZDF.

On smatra da bi produljenje rada nuklearnih elektrana za ''tri do pet'' godina pomoglo u procesu smanjenja ovisnosti o ruskim energentima, uz istodobno očuvanje klimatskih ciljeva.

Trenutno su još samo tri njemačke nuklearne centrale u pogonu i to do kraja ove godine. Krajem prošle godine su iz mreže opskrbe električnom energijom isključene tri nuklearne centrale.

Odluka o izlasku Njemačke iz opskrbe energijom preko nuklearnih centrala donesena je 2011. nakon katastrofe u japanskoj Fukušimi.

Bavarski ministar je kao kratkoročnu mjeru naveo i smanjenje poreza na dodanu vrijednost na naftne derivate.

Kopirati
Drag cursor here to close